Activiteiten Wijkcollectie

Iedere wijk is uniek en vol verhalen. De wijkcollectie laat de identiteit van een wijk zien. Dit kun jezelf ervaren tijdens een VerhalenWandeling of Verhalencafe. We nemen je mee op pad langs inspirerende en persoonlijke verhalen met muziek en lekker eten uit de wijk. Zo bereiken de verhalen bewoners, geinteresseerden, andere initiatiefnemers en professionals. En wanneer je bekend raakt met een wijk vergroot dit je thuisgevoel en netwerk!

Dit is nog niet alles want we organiseren ook workshops en andere bijkomsten om in gesprek te gaan met elkaar. Telkens op een andere manier die past bij de wijk.ย  Om de verhalen op onverwachte manieren zichtbaar te maken werken we samen met verschillende kunstenaars. Nieuwsgierig naar eerdere activiteiten? Scroll dan nog wat verder naar beneden.

Doe je ook mee? Hieronder de agenda om je aan te melden voor de activiteiten.

Activiteitenteller:ย 

16 VerhalenWandelingen | 112 verhalenvertellers | 26 muzikanten | 599 wandelaars

11 Verhalencafe’s | 409 bezoekers

2 VerhalenMarkten
1 EROPUIT Excursie

 

Agenda 2022

De VerhalenWandelingen in 2022:
18 november: Verhalenwandeling door de wijken M4H – Schiemond – Coolhaveneiland. De wandelingen starten tussen 14:00 en 15:00 uur. De wandeling duurt ongeveer 2 uur, aanmelden kan hier

Verhalenactiviteiten 2022:
5 november: Zwerfvuil en Verhalen op Coolhaveneiland Lees meer

Binnenkort volgt meer info!

Puzzelen Verbindt – Puzzelwedstrijd

16 nov 2022

Na 4 uur en 20 minuten plaatste Angela het duizendste puzzelstukje! Met veel gejuich werd net voor middernacht de puzzel volbracht. Deze avond kwamen het Bollenpandje, de Buurttuin, Pluspunt en Buurtsteunpunt samen voor de wedstrijd van Puzzelen Verbindt.

Het zijn Verhalenpuzzels die door de verschillende groepen zelf zijn ontworpen. Ook zit er in de puzzeldoos het verhaal wat is geschreven aan de hand van alle gesprekken die ontstonden tijdens deze ontwerp sessie. Deze verhalen zullen we de komende tijd ook gaan delen!

๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ง๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต 6 ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ž๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ป๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜š๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ป๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜‰๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜›๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜บ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜š๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ (๐˜ฏ๐˜ณ 0004 ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ค๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜‰๐˜ฐ๐˜›๐˜ถ). ๐˜ก๐˜ฐ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ป๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฅ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต. ๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ถ๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ.

VerhalenWandeling M4H & Oud-Mathenesseย 

29 september 2022

VerhalenWandeling in Oud-Mathenesse en Merwe-Vierhavens legt nieuwe verbindingen waar de magie van beide wijken samenkomt!

De eerste tussenstop was bij CDS Electronics in M4H. De inkijk in de fabriek gaf een mooie indruk van hoe belangrijk โ€˜het maken van connectieโ€™ is.

De route vervolgde richting Oud-Mathenesse. Daar aangekomen vertelde Marley Weemen het verhaal achter het Serumpark en de Professor Poels-flat, het voormalig Rijksseruminstituut. In de jaren dertig waren in de flat tien laboratoria gevestigd, waar veearts Jan Poels vaccins maakte.ย ย 

Even verderop vertelde Benjamin Sabotinov over Jongerenwerk Oud-Mathenesse. De nog maar twintigjarige jongerenwerker richtte het initiatief eigenhandig op, omdat hij vond dat jongeren in de wijk een plek moesten hebben.

Merel van Tellingen nam de groep erna mee in het verhaal van Mathenesse aan de Maas. Het bewonersinitiatief Mathenesse aan de Maas zet zich ervoor in dat de fijne, levendige wijk beter op de kaart komt. Aansluiting bij M4H draagt daar aan bij.

De laatste stop is is bij Kelly Vincent, eigenaresse van Vrijstaat Weelde, een broedplek van creativiteit, inspiratie en ondernemerschap. De wandeling eindigt muzikaal met de Sloveense Klara Vita Klanฤnik. Zij in een prieel een akoestisch mini-optreden.

Excursie EROPUITย 

9 t/m 12 september 2022

Tijdens de Excursie EROPUIT gaan vier initiatieven uit Rotterdam samen met kunstenaar wolf Engelen en Stichting wijkcollectie naar de Documenta in Kassel.

Documenta is een grote tentoonstelling die iedere vijf jaar plaatsvindt in de Duitse stad Kassel. Volgens velen is het een van de belangrijkste kunstevenementen ter wereld. De eerste editie werd al georganiseerd in 1955 om zo na de Tweede Wereldoorlog de wereld via kunst weer in dialoog te brengen.

๐Ÿ—ฃKunstenaar wolf Engelen vertelt: “๐˜ˆ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜น๐˜ค๐˜ถ๐˜ณ๐˜ด๐˜ช๐˜ฆ ๐˜Œ๐˜™๐˜–๐˜—๐˜œ๐˜๐˜› ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ: ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ข๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ, ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ค๐˜ช๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ (๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต)๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ: ๐˜๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜Œ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต! ๐˜“๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜“๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ถ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง ๐˜ˆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ท๐˜ช๐˜ด๐˜ฎ๐˜ฆ! ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ด ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ด๐˜ต.”

Mee op excursie gaan: Het Bollenpandje, Stichting Pluspunt, Victory Outreach en Buurtsteunpunt delfshaven

Verhalenwandeling BOTU Muzikale editieย ย 

2 sept 2022

Bij het vertrekpunt Pier 80 verzorgden de Poolse celliste Ania Katyล„ska en dichter Daniel Dee een SpokenWord-performance gemixt met klassieke stukken van Bach. Bij Parkpodium 1943 kregen de wandelaars een voorproefje van de BoTu-song, een lied van en voor de wijk.

Vol passie vertelde Jorge Manuel – de Kaapverdische cultuuractivist en musicus โ€“ het verhaal van pensionhouder Constantino Delgado die vanaf de jaren zestig de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam onderdak bood en aan werk hielp. Begeleid door een gitarist bracht hij ook een lofzang aan de stad.

Aangekomen in het Dakpark nam historicus en schrijver Ferrie Weeda de groep op humoristische wijze mee in zijn avonturen toen hij in de jaren tachtig bij het roemruchte Kinderkoor Delfshaven zong.

Slotstuk van de wandeling waren Omar Ka en Marco Broere die de deelnemers voor โ€˜het Bollenpandjeโ€™ trakteerden op een akoestische set West-Afrikaanse muziek.ย 

Opening Wijkmuseum Bospolder-Tussendijkenย ย 

29 aug 2022

De eerste museumbezoekers herkenden het gevoel: dit is waar ik ook onderdeel van uitmaak, waar ik ook tegenaan loop, wat ik ook wil of waar ik ook aan bijdraag. Een buurtbewoner vatte het treffend samen: โ€œWe zijn nรบ geschiedenis aan het schrijvenโ€.

29 aug opende het WijkMuseum in BoTu. Wethouder Simons opende op vrijdag 26 augustus officieel โ€˜de deurenโ€™ voor het Bollenpandje in de Rosier Faassenstraat 22, een belangrijke plek in BoTu. Het object, verhuld onder een rode doek, stond er midden op de stoep. ๐Ÿ˜„

De eerste WijkMuseumdirecteuren zijn Angela Renfurm, Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonรงalves, Maike Dassen, Mirre Valkenburg en haar kinderen, Sharmila Lalaram en (opa) Jacques Stoppelenburg. Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun persoonlijke (levens)verhalen met een link naar de wijk BoTu verzameld in boxen, die als een kijkdoos zijn bevestigd aan de fiets.

Puzzelen Verbindt – Rosa Leonaย ย 

12 juli 2022

Met ๐™ฅ๐™ช๐™ฏ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™ฉ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Het ontwerp van deze puzzel is gemaakt door de groep vrouwen die samen is gebracht door Rosa Leona en elkaar wekelijks ontmoet in Creatief Atelier Hillesluis

Veel vrouwen tekenen een plek waar ze zich fijn en veilig voelen in de wijk. Voor de รฉรฉn zijn dat de activiteiten met Rosa, voor de ander zijn dat betrokken buren, een veilig huis, een rustige omgeving of juist de drukte in de wijk die ervoor zorgt dat er altijd wat te doen is.ย 

In de andere tekeningen zien we veel handen terugkomen, want dit staat voor verbinding zeggen de vrouwen. Iets wat zij al hebben gevonden in de wijk maar wat nog meer zou mogen.ย ย 

VerhalenWandeling Bospolder-Tussendijken

7 juli 2022

De VerhalenVertellers ontvingen de wandelaars dit keer met een persoonlijk verhaal en zelfgemaakte hapjes. Zo verschillend als de VerhalenStops waren, zo ook de hapjes: Kaapverdische pasteitjes, zelfgemaakte stroopwafels, Ethiopische samosas, Syrische baklava en een proeverij door Schaften aan de Schie.

 

 

 

wijkmuseum

Wijk Museumboxen Oud-Mathenesse – Workshop 1

23 juni 2022

In het wijkmuseum zijn de bewoners de museumdirecteuren. De directeuren stellen hun wijkmuseum samen en geven anderen een kijkje in hun leven in de wijk. De directeuren worden bijgestaan door het team van de wijkcollectie en een vormgever.ย  De eerste workshop was een kennismaking.
Leer hier meer informatie over de WijkMuseumboxen.ย 

Puzzelen Verbindt – Victory Outreachย 

22 juni 2022

Met ๐™ฅ๐™ช๐™ฏ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™ฉ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Dit keer bij Victory Outreach, een internationale kerk gelegen in de Tarwewijk.ย 

Samen dachten ze na over hoe het is om in de Tarwewijk te wonen en de betekenis van Victory Outreach in de wijk.ย 

Puzzelen Verbindt – Buurtsteunpuntย 

2 juni 2022

Met ๐™ฅ๐™ช๐™ฏ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™ฉ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Dit keer in de huiskamer van Buurtsteunpunt Delfshaven waar iedereen welkom is.

Kunstenaar wolf engelen: โ€˜โ€™We bouwen zo met elkaar een herinnering, en die komt weer bij jullie terug.โ€™โ€™

Opening tentoonstelling (T)huis in NAI

1 juni 2022

Het eerste wijkmuseum op wielen staat in het Nieuwe Instituut tijdens de Rotterdamse Architectuur maand. Daar is het te bewonderen tot 30 juni en daarna gaat het reizen door de wijk.

โ€˜โ€™๐™’๐™š ๐™–๐™ง๐™š ๐™๐™–๐™ข๐™ค๐™ช๐™จ!โ€™โ€™ riepen de Museumdirecteuren trots.ย 

Het mobiele WijkMuseum trok veel bekijks tijdens de opening van de tentoonstelling (T)huis in NAI.

Er ontstonden spontaan persoonlijke gesprekken tussen de bezoekers en Museumdirecteuren.

VerhalenWandeling M4H & Bospolder-Tussendijken

19 mei 2022

De verhalenroute verbond de bedrijvige Merwe-Vierhavens met het dynamische Bospolder-Tussendijken. Twee hele verschillende wijken met beide grote veranderingen in het vooruitzicht. De wandelaars leerde elkaar en de VerhalenVertellers kennen bij het Keilecafe, de Voedseltuin, Keilepand, de Buurttuin en Bouwkeet. ย 

Puzzelen Verbindt – De Buurtuin & Het Bollepandjeย 

13 mei 2022

Met ๐™ฅ๐™ช๐™ฏ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™ฉ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.ย 

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

In de Buurttuin (nr. 0039 Wijcollectie Botu) kwamen de vrijwilligers van de tuin en het Bollenpandje samen. De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal?

Puzzelen verbindt – Huis van de Toekomstย 

11 mei 2022

Met ๐™ฅ๐™ช๐™ฏ๐™ฏ๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™ฉ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.ย 

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu)

Bij het Huis van de Toekomst (nr. 0021 Wijcollectie Botu)maakten we de eerste puzzel. De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal?

VerhalenWandeling Tarwewijk

21 april 2022

Eind 2021 zijn we gestart met de wijkcollectie Tarwewijk. Het eerste contact was met de Cultuurwerkplaats, een bekende uit een eerder project. Vanuit daar groeide het verder met belangrijke plekken voor samenkomst en bijzondere wijkbewoners.

De eerst stop was symbolisch natuurlijk de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Daarna begon een mooie wandelroute dwars door de wijk. Met live muziek door Jeremy voor zijn eigen deur aan de Dordtselaan. We stoken de Mijnsherenlaan over en ontmoette Kunstenaar Martin. Hij groeide hier op en vertelde over de ruwe randen van de wijk en zijn levenspad. De route bracht ons verder bij House of Urban Arts met krachtige spoken word en dans door jongeren. En sloten af bij Victory Outreach een kerk met een belanrgijke rol voor verslaafden en daklozen uit de wijk.

VerhalenWandeling Hillesluis

7 april 2022

Samen met de Afrikaanderwijk Coรถperatie liepen we een bijzondere VerhalenWandeling in Hillesluis. Dit keer over kansen in de wijk. Welke kansen heb jij hier gehad, genomen, gekregen en welke kansen zijn er nu voor wijkbewoners?
We eindigden bij het Gemaal op Zuid waar we na afloop van de wandeling onder leiding van Abdellatif Ghazlane door hebben gepraat over kansen in de wijk.

VerhalenWandeling BoTu

24 februari 2022

Donderdag 24 februari kon je meewandelen door BoTu! Dit keer gingen de verhalen van bewoners, professionals en organisaties over de ingrijpende energietransitie.

Verhalen van de markt

20 november 2021

Op zaterdag 20 november waren we te vinden op de markt op het Visserijplein in BoTu. Daar konden wijkbewoners hun verhaal ruilen voor een keramieke aardbei!ย 

VerhalenWandeling Hillesluis

12 oktober 2021

Op dinsdagmiddag 12 oktober kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door Hillesluis.

Muzikale VerhalenWandeling BoTu

10 september 2021

Op vrijdagavond 10 september kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door Bospolder-Tussendijken. Dit keer een speciale muzikale editie! Een wandeling waarbij we elkaar weer wat beter leerden kennen, vol inspirerende verhalen van bewoners en ondernemers met daarbij heerlijke deuntjes gespeeld door talenten uit de wijk.ย ย 

VerhalenWandeling M4H

23 juni 2021

Op woensdag 23 juni kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door het Merwe-Vierhavens gebied langs een aantal bijzondere ondernemers uit M4H, zoals Labhotel en Groencollect.

VerhalenWandeling M4H

26 mei 2021

Op woensdag 26 mei kon je weer meewandelen met de VerhalenWandeling door het Merwe-Vierhavens gebied.
In kleine groepjes liepen we langs een aantal bijzondere ondernemers uit M4H, zoals de Voedseltuin, BoTu Werkcoรถperatie, Buurman en de Stadshaven Brouwerij Rotterdam.

 

VerhalenWandeling BoTu

19 mei 2021

Woensdagmiddag 19 mei was de tweede VerhalenWandeling in BoTu. Met inspirerende verhalen, lekkernijen, woordkunst en muziek uit de Wijkcollectie. O.a. van Buurtsteunpunt, Weggeefwinkel Yess, het Prinses Theater en het Bospolderplein!

 

Verhalencafรฉ M4H

1 april 2021

Merwe-Vierhavens is een vruchtbare plek voor wergelegenheid en onderwijs. In dit ZOOM Verhalencafe vertelde Stadshaven Brouwerij, Stedin, CDS-electronics en het Steurgebouw over hun rol hierin.ย 

Er was live muziek van Marlon Pichel en spoken word door Miquel Santos.

Kijk het Verhalencafe HIER terug.ย 

 

VerhalenWandeling BoTu

10 maart 2021

Op woensdagmiddag 10 maart was de allereerste VerhalenWandeling in BoTu: een wandeling door de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken met inspirerende, spannende en wonderlijke verhalen uit de Wijkcollectie (uiteraard coronaproof).

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief!

(vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)