Activiteiten Wijkcollectie

Iedere wijk is uniek en vol verhalen. De wijkcollectie laat de identiteit van een wijk zien. Dit kun jezelf ervaren tijdens een VerhalenWandeling of Verhalencafe. We nemen je mee op pad langs inspirerende en persoonlijke verhalen met muziek en lekker eten uit de wijk. Zo bereiken de verhalen bewoners, geinteresseerden, andere initiatiefnemers en professionals. En wanneer je bekend raakt met een wijk vergroot dit je thuisgevoel en netwerk!

Dit is nog niet alles want we organiseren ook workshops en andere bijkomsten om in gesprek te gaan met elkaar. Telkens op een andere manier die past bij de wijk.  Om de verhalen op onverwachte manieren zichtbaar te maken werken we samen met verschillende kunstenaars. Nieuwsgierig naar eerdere activiteiten? Scroll dan nog wat verder naar beneden.

Doe je ook mee? Hieronder de agenda om je aan te melden voor de activiteiten.

Agenda 2023

Zondag 29 jan – Wijkcafe Coolhaveneiland – meer info
Zondag 5 feb  – Wijkcafe Coolhaveneiland – meer info 
Woensdag 15 feb – Workshop Keramiek en verhalen in Hillesluis – meer info 
Donderdag 23 feb – Verhalencafé M4H, Oud-Mathenesse, Bospolder-Tussendijken en Schiemond – meer info 
Maandag 6  mrt – Workshop Keramiek en verhalen in Hillelsluis – meer info 
Woensdag 29 mrt – Opening wijkmuseum Oud- Mathenesse & Witte Dorp – meer info 
Vrijdag 23 jun – VerhalenWandeling Kralingseveer

Doorlopend:
Iedere vrijdag om 14:00 – Filmbijeenkomsten Tarwewijk ’the movie’ – meer info

Puzzelen Verbindt – Prijsuitreiking

21 maart 2023

Prijsuitreiking Puzzelwedstrijd bij het Bollenpandje. De prijs is speciaal ontworpen en gemaakt door kunstenaar wolf engelen. Met lekkere soep en gesprekken over de wijk nam  Buurtsteunpunt de eerste prijs in ontvangst en Het Bollenpandje de tweede prijs.
Met ‘Puzzelen Verbindt’ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.
Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijkcollectie Botu).

 

Kunstproject – Keramiek en Verhalen in Hillesluis 

6 maart 2023

Keramiste Funda Baysal bracht bewoners samen om hun eigen verhaal te verbeelden in klei. Dit keer waren we op bezoek bij ‘Plusclub’, een inloopmoment voor 55+ bewoners uit de buurt in Huiskamer Riederkwartier.  

Al deze verhalen samen zal Funda vormen tot een kunstwerk, deze zal gaan reizen door de wijk!

 

 

Verhalencafe M4H Oud-Mathenesse, Bospolder-Tussendijken en Schiemond

29 februari 2023

Deze wijken grenzen aan elkaar maar hoe zijn ze met elkaar verbonden? Dit onderzochten wij de afgelopen twee jaar samen met de Veldacademie in opdracht van Programmabureau M4H. De uitkomsten bespraken we tijdens het Verhalencafe in het Keilepand samen met bijzondere sprekers!   

Daar deelde De Kroon, Het Keilepand, CMNITY,  Mathenesse aan de Maas, De Buurttuin Dakpark en de Voedseltuin hun verhaal en gingen in gesprek met het publiek.  

We sloten de avond af met een borrel en de nieuwe publicatie! 

 

Wijkcafé Coolhaveneiland

29 jan & 5 feb 2023

Samen warm de winter door! Speciaal voor bewoners van Coolhaveneiland werd het kantoor van Stichting Wijkcollectie omgetoverd tot wijkcafé.
Iedereen was welkom voor een kopje koffie, thee, taart en een fijn gesprek.
Ondertussen zijn we gaan handwerken en onstond een clubje dat in de toekomst vaker samen wil komen. 

 

Puzzelen Verbindt – Puzzelwedstrijd

26 jan 2023

Het Buurtsteunpunt en Het Bollenpandje samen om te puzzelen voor de eerste prijs!
Het Buurtsteunpunt heeft gewonnen, in precies 3 uur was het gedaan, wat een tijd!
Met ‘Puzzelen Verbindt’ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.
Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijkcollectie Botu).

 

Kunstproject – Keramiek en Verhalen in Hillesluis 

11 jan 2023

Keramiste Funda Baysal bracht bewoners uit Hillesluis samen om hun eigen verhaal te verbeelden in klei. Jong en oud, ze maakte allemaal iets unieks.
Al deze verhalen samen zal Funda vormen tot een kunstwerk, deze zal gaan reizen door de wijk!

 

Het WijkMuseum op reis – De Schans   

12 dec 2022

Samen met de museumdirecteuren waren we met het WijkMuseum op bezoek bij verzorgingstehuis de Schans in Bospolder-tussendijken!
De bewoners luisterden aandachtig naar de verhalen en maakten daarna zelf een mini Museumbox. Hierin werd een belangrijke gebeurtenis uit hun leven uitgebeeld.
Over deze bijzondere middag schreef Jacqueline Sterenborg een verhaal. Dit verhaal lees je hier.

 

VerhalenWandeling M4H & Schiemond

18 nov 2022

𝗗𝗲 𝗩𝗲𝗿𝗵𝗮𝗹𝗲𝗻𝗪𝗮𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗠𝗲𝗿𝘄𝗲-𝗩𝗶𝗲𝗿𝗵𝗮𝘃𝗲𝗻𝘀 (𝗠𝟰𝗛) 𝗲𝗻 𝗦𝗰𝗵𝗶𝗲𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗹𝗶𝗲𝘁 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘀𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝘄𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻 𝘇𝗶𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗶𝗻𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲, 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗵𝗼𝘁𝘀𝗽𝗼𝘁𝘀!
Rotterdam is dé stad van de innovatieve transformaties. Veel authentieke havenpanden en omgevingen zijn veranderd – of zitten er nog volop in – naar broedplekken voor creatief en duurzaam ondernemerschap. Lees hier meer over de VerhalenWandeling. 

 

Puzzelen Verbindt – Puzzelwedstrijd

16 nov 2022

Na 4 uur en 20 minuten plaatste Angela het duizendste puzzelstukje! Met veel gejuich werd net voor middernacht de puzzel volbracht. Deze avond kwamen het Bollenpandje, de Buurttuin, Pluspunt en Buurtsteunpunt samen voor de wedstrijd van Puzzelen Verbindt.

Het zijn Verhalenpuzzels die door de verschillende groepen zelf zijn ontworpen. Ook zit er in de puzzeldoos het verhaal wat is geschreven aan de hand van alle gesprekken die ontstonden tijdens deze ontwerp sessie. Deze verhalen zullen we de komende tijd ook gaan delen!

𝘋𝘦 𝘢𝘧𝘨𝘦𝘭𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘥𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘳 𝘮𝘦𝘵 6 𝘨𝘳𝘰𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘶𝘪𝘵 𝘥𝘦 𝘞𝘪𝘫𝘬𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘦 𝘱𝘶𝘻𝘻𝘦𝘭𝘴 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘰𝘳𝘱𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘣𝘦𝘨𝘦𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘬𝘶𝘯𝘴𝘵𝘦𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘸𝘰𝘭𝘧 𝘦𝘯𝘨𝘦𝘭𝘦𝘯. 𝘚𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵𝘦 𝘻𝘪𝘫 𝘷𝘦𝘳𝘩𝘢𝘢𝘭𝘱𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦𝘨𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘨𝘦𝘱𝘳𝘪𝘯𝘵 𝘰𝘱 𝘱𝘶𝘻𝘻𝘦𝘭𝘴. 𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘥𝘦𝘦 𝘰𝘯𝘵𝘴𝘵𝘰𝘯𝘥 𝘣𝘪𝘫 𝘸𝘰𝘭𝘧 𝘦𝘯𝘨𝘦𝘭𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵𝘪𝘦𝘧𝘯𝘦𝘮𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘉𝘰𝘭𝘭𝘦𝘯𝘱𝘢𝘯𝘥𝘫𝘦 𝘛𝘰𝘯𝘯𝘺 𝘷𝘢𝘯 𝘚𝘰𝘮𝘮𝘦𝘳𝘦𝘯 (𝘯𝘳 0004 𝘸𝘪𝘫𝘬𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘤𝘵𝘪𝘦 𝘉𝘰𝘛𝘶). 𝘡𝘰 𝘰𝘯𝘵𝘴𝘵𝘢𝘢𝘵 𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬𝘬𝘦𝘯 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘮𝘢𝘢𝘬𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴 𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘯𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘱𝘶𝘻𝘻𝘦𝘭 𝘨𝘦𝘭𝘦𝘨𝘥 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵. 𝘌𝘯 𝘰𝘯𝘵𝘴𝘵𝘢𝘢𝘯 𝘦𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘣𝘪𝘯𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘵𝘶𝘴𝘴𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘦𝘱𝘦𝘯.

Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 

VerhalenWandeling M4H & Oud-Mathenesse 

29 september 2022

VerhalenWandeling in Oud-Mathenesse en Merwe-Vierhavens legt nieuwe verbindingen waar de magie van beide wijken samenkomt!

De eerste tussenstop was bij CDS Electronics in M4H. De inkijk in de fabriek gaf een mooie indruk van hoe belangrijk ‘het maken van connectie’ is.

De route vervolgde richting Oud-Mathenesse. Daar aangekomen vertelde Marley Weemen het verhaal achter het Serumpark en de Professor Poels-flat, het voormalig Rijksseruminstituut. In de jaren dertig waren in de flat tien laboratoria gevestigd, waar veearts Jan Poels vaccins maakte.  

Even verderop vertelde Benjamin Sabotinov over Jongerenwerk Oud-Mathenesse. De nog maar twintigjarige jongerenwerker richtte het initiatief eigenhandig op, omdat hij vond dat jongeren in de wijk een plek moesten hebben.

Merel van Tellingen nam de groep erna mee in het verhaal van Mathenesse aan de Maas. Het bewonersinitiatief Mathenesse aan de Maas zet zich ervoor in dat de fijne, levendige wijk beter op de kaart komt. Aansluiting bij M4H draagt daar aan bij.

De laatste stop is is bij Kelly Vincent, eigenaresse van Vrijstaat Weelde, een broedplek van creativiteit, inspiratie en ondernemerschap. De wandeling eindigt muzikaal met de Sloveense Klara Vita Klančnik. Zij in een prieel een akoestisch mini-optreden.

Excursie EROPUIT 

9 t/m 12 september 2022

Tijdens de Excursie EROPUIT gaan vier initiatieven uit Rotterdam samen met kunstenaar wolf Engelen en Stichting wijkcollectie naar de Documenta in Kassel.

Documenta is een grote tentoonstelling die iedere vijf jaar plaatsvindt in de Duitse stad Kassel. Volgens velen is het een van de belangrijkste kunstevenementen ter wereld. De eerste editie werd al georganiseerd in 1955 om zo na de Tweede Wereldoorlog de wereld via kunst weer in dialoog te brengen.

🗣Kunstenaar wolf Engelen vertelt: “𝘈𝘢𝘯𝘭𝘦𝘪𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘤𝘶𝘳𝘴𝘪𝘦 𝘌𝘙𝘖𝘗𝘜𝘐𝘛 𝘵𝘦 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘴𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘪𝘴 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘯𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘰𝘬𝘢𝘭𝘦 𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘭𝘰𝘣𝘢𝘭𝘦 𝘵𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘣𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯: 𝘥𝘦 𝘣𝘶𝘶𝘳𝘵𝘪𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘥𝘪𝘢𝘭𝘰𝘰𝘨 𝘣𝘳𝘦𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘢𝘭 𝘰𝘱𝘦𝘳𝘦𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦, 𝘰𝘱 𝘦𝘮𝘢𝘯𝘤𝘪𝘱𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘨𝘦𝘳𝘪𝘤𝘩𝘵𝘦 (𝘬𝘶𝘯𝘴𝘵)𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘤𝘵𝘦𝘯. 𝘋𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦𝘴 𝘥𝘳𝘶𝘬𝘬𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘻𝘢𝘮𝘦𝘯𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘬𝘳𝘢𝘤𝘩𝘵 𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘰𝘱 𝘶𝘪𝘵. 𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘸𝘦𝘨𝘪𝘯𝘨: 𝘏𝘶𝘮𝘢𝘯 𝘌𝘮𝘱𝘰𝘸𝘦𝘳𝘮𝘦𝘯𝘵! 𝘓𝘢𝘯𝘨 𝘓𝘦𝘷𝘦 𝘩𝘦𝘵 𝘊𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘧 𝘈𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘴𝘮𝘦! 𝘉𝘦𝘸𝘰𝘯𝘦𝘳𝘴𝘪𝘯𝘪𝘵𝘪𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘬𝘶𝘯𝘴𝘵𝘦𝘯𝘢𝘢𝘳𝘴 𝘵𝘳𝘦𝘬𝘬𝘦𝘯 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘰𝘱 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳𝘦 𝘵𝘰𝘦𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵.”

Mee op excursie gaan: Het Bollenpandje, Stichting Pluspunt, Victory Outreach en Buurtsteunpunt delfshaven

Verhalenwandeling BOTU Muzikale editie  

2 sept 2022

Bij het vertrekpunt Pier 80 verzorgden de Poolse celliste Ania Katyńska en dichter Daniel Dee een SpokenWord-performance gemixt met klassieke stukken van Bach. Bij Parkpodium 1943 kregen de wandelaars een voorproefje van de BoTu-song, een lied van en voor de wijk.

Vol passie vertelde Jorge Manuel – de Kaapverdische cultuuractivist en musicus – het verhaal van pensionhouder Constantino Delgado die vanaf de jaren zestig de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam onderdak bood en aan werk hielp. Begeleid door een gitarist bracht hij ook een lofzang aan de stad.

Aangekomen in het Dakpark nam historicus en schrijver Ferrie Weeda de groep op humoristische wijze mee in zijn avonturen toen hij in de jaren tachtig bij het roemruchte Kinderkoor Delfshaven zong.

Slotstuk van de wandeling waren Omar Ka en Marco Broere die de deelnemers voor ‘het Bollenpandje’ trakteerden op een akoestische set West-Afrikaanse muziek. 

Opening Wijkmuseum Bospolder-Tussendijken  

29 aug 2022

De eerste museumbezoekers herkenden het gevoel: dit is waar ik ook onderdeel van uitmaak, waar ik ook tegenaan loop, wat ik ook wil of waar ik ook aan bijdraag. Een buurtbewoner vatte het treffend samen: “We zijn nú geschiedenis aan het schrijven”.

29 aug opende het WijkMuseum in BoTu. Wethouder Simons opende op vrijdag 26 augustus officieel ‘de deuren’ voor het Bollenpandje in de Rosier Faassenstraat 22, een belangrijke plek in BoTu. Het object, verhuld onder een rode doek, stond er midden op de stoep. 😄

De eerste WijkMuseumdirecteuren zijn Angela Renfurm, Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves, Maike Dassen, Mirre Valkenburg en haar kinderen, Sharmila Lalaram en (opa) Jacques Stoppelenburg. Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun persoonlijke (levens)verhalen met een link naar de wijk BoTu verzameld in boxen, die als een kijkdoos zijn bevestigd aan de fiets.

Puzzelen Verbindt – Rosa Leona  

12 juli 2022

Met ‘Puzzelen Verbindt’ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Het ontwerp van deze puzzel is gemaakt door de groep vrouwen die samen is gebracht door Rosa Leona en elkaar wekelijks ontmoet in Creatief Atelier Hillesluis

Veel vrouwen tekenen een plek waar ze zich fijn en veilig voelen in de wijk. Voor de één zijn dat de activiteiten met Rosa, voor de ander zijn dat betrokken buren, een veilig huis, een rustige omgeving of juist de drukte in de wijk die ervoor zorgt dat er altijd wat te doen is. 

In de andere tekeningen zien we veel handen terugkomen, want dit staat voor verbinding zeggen de vrouwen. Iets wat zij al hebben gevonden in de wijk maar wat nog meer zou mogen. Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 
 

VerhalenWandeling Bospolder-Tussendijken

7 juli 2022

De VerhalenVertellers ontvingen de wandelaars dit keer met een persoonlijk verhaal en zelfgemaakte hapjes. Zo verschillend als de VerhalenStops waren, zo ook de hapjes: Kaapverdische pasteitjes, zelfgemaakte stroopwafels, Ethiopische samosas, Syrische baklava en een proeverij door Schaften aan de Schie.

 

 

 

wijkmuseum

Wijk Museumboxen Oud-Mathenesse – Workshop 1

23 juni 2022

In het wijkmuseum zijn de bewoners de museumdirecteuren. De directeuren stellen hun wijkmuseum samen en geven anderen een kijkje in hun leven in de wijk. De directeuren worden bijgestaan door het team van de wijkcollectie en een vormgever.  De eerste workshop was een kennismaking.
Leer hier meer informatie over de WijkMuseumboxen. 

Puzzelen Verbindt – Victory Outreach 

22 juni 2022

Met ‘Puzzelen Verbindt’ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Dit keer bij Victory Outreach, een internationale kerk gelegen in de Tarwewijk. 

Samen dachten ze na over hoe het is om in de Tarwewijk te wonen en de betekenis van Victory Outreach in de wijk. Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 

Puzzelen Verbindt – Buurtsteunpunt 

2 juni 2022

Met ‘Puzzelen Verbindt’ maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

Dit keer in de huiskamer van Buurtsteunpunt Delfshaven waar iedereen welkom is.

Kunstenaar wolf engelen: ‘’We bouwen zo met elkaar een herinnering, en die komt weer bij jullie terug.’’
Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 

Opening tentoonstelling (T)huis in NAI

1 juni 2022

Het eerste wijkmuseum op wielen staat in het Nieuwe Instituut tijdens de Rotterdamse Architectuur maand. Daar is het te bewonderen tot 30 juni en daarna gaat het reizen door de wijk.

‘’𝙒𝙚 𝙖𝙧𝙚 𝙁𝙖𝙢𝙤𝙪𝙨!’’ riepen de Museumdirecteuren trots. 

Het mobiele WijkMuseum trok veel bekijks tijdens de opening van de tentoonstelling (T)huis in NAI.

Er ontstonden spontaan persoonlijke gesprekken tussen de bezoekers en Museumdirecteuren.

VerhalenWandeling M4H & Bospolder-Tussendijken

19 mei 2022

De verhalenroute verbond de bedrijvige Merwe-Vierhavens met het dynamische Bospolder-Tussendijken. Twee hele verschillende wijken met beide grote veranderingen in het vooruitzicht. De wandelaars leerde elkaar en de VerhalenVertellers kennen bij het Keilecafe, de Voedseltuin, Keilepand, de Buurttuin en Bouwkeet.  

Puzzelen Verbindt – De Buurtuin & Het Bollepandje 

13 mei 2022

Met 𝙥𝙪𝙯𝙯𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙫𝙚𝙧𝙗𝙞𝙣𝙙𝙩 maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel. 

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

In de Buurttuin (nr. 0039 Wijcollectie Botu) kwamen de vrijwilligers van de tuin en het Bollenpandje samen. De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal? Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 

Puzzelen verbindt – Huis van de Toekomst 

11 mei 2022

Met 𝙥𝙪𝙯𝙯𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙫𝙚𝙧𝙗𝙞𝙣𝙙𝙩 maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel. 

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu)

Bij het Huis van de Toekomst (nr. 0021 Wijcollectie Botu)maakten we de eerste puzzel. De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal? Lees hier meer over Puzzelen Verbindt 

VerhalenWandeling Tarwewijk

21 april 2022

Eind 2021 zijn we gestart met de wijkcollectie Tarwewijk. Het eerste contact was met de Cultuurwerkplaats, een bekende uit een eerder project. Vanuit daar groeide het verder met belangrijke plekken voor samenkomst en bijzondere wijkbewoners.

De eerst stop was symbolisch natuurlijk de Cultuurwerkplaats Tarwewijk. Daarna begon een mooie wandelroute dwars door de wijk. Met live muziek door Jeremy voor zijn eigen deur aan de Dordtselaan. We stoken de Mijnsherenlaan over en ontmoette Kunstenaar Martin. Hij groeide hier op en vertelde over de ruwe randen van de wijk en zijn levenspad. De route bracht ons verder bij House of Urban Arts met krachtige spoken word en dans door jongeren. En sloten af bij Victory Outreach een kerk met een belanrgijke rol voor verslaafden en daklozen uit de wijk.

VerhalenWandeling Hillesluis

7 april 2022

Samen met de Afrikaanderwijk Coöperatie liepen we een bijzondere VerhalenWandeling in Hillesluis. Dit keer over kansen in de wijk. Welke kansen heb jij hier gehad, genomen, gekregen en welke kansen zijn er nu voor wijkbewoners?
We eindigden bij het Gemaal op Zuid waar we na afloop van de wandeling onder leiding van Abdellatif Ghazlane door hebben gepraat over kansen in de wijk.

VerhalenWandeling BoTu

24 februari 2022

Donderdag 24 februari kon je meewandelen door BoTu! Dit keer gingen de verhalen van bewoners, professionals en organisaties over de ingrijpende energietransitie.

Verhalen van de markt

20 november 2021

Op zaterdag 20 november waren we te vinden op de markt op het Visserijplein in BoTu. Daar konden wijkbewoners hun verhaal ruilen voor een keramieke aardbei! 

VerhalenWandeling Hillesluis

12 oktober 2021

Op dinsdagmiddag 12 oktober kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door Hillesluis.

Muzikale VerhalenWandeling BoTu

10 september 2021

Op vrijdagavond 10 september kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door Bospolder-Tussendijken. Dit keer een speciale muzikale editie! Een wandeling waarbij we elkaar weer wat beter leerden kennen, vol inspirerende verhalen van bewoners en ondernemers met daarbij heerlijke deuntjes gespeeld door talenten uit de wijk.  

VerhalenWandeling M4H

23 juni 2021

Op woensdag 23 juni kon je meewandelen met de VerhalenWandeling door het Merwe-Vierhavens gebied langs een aantal bijzondere ondernemers uit M4H, zoals Labhotel en Groencollect.

VerhalenWandeling M4H

26 mei 2021

Op woensdag 26 mei kon je weer meewandelen met de VerhalenWandeling door het Merwe-Vierhavens gebied.
In kleine groepjes liepen we langs een aantal bijzondere ondernemers uit M4H, zoals de Voedseltuin, BoTu Werkcoöperatie, Buurman en de Stadshaven Brouwerij Rotterdam.

 

VerhalenWandeling BoTu

19 mei 2021

Woensdagmiddag 19 mei was de tweede VerhalenWandeling in BoTu. Met inspirerende verhalen, lekkernijen, woordkunst en muziek uit de Wijkcollectie. O.a. van Buurtsteunpunt, Weggeefwinkel Yess, het Prinses Theater en het Bospolderplein!

 

Verhalencafé M4H

1 april 2021

Merwe-Vierhavens is een vruchtbare plek voor wergelegenheid en onderwijs. In dit ZOOM Verhalencafe vertelde Stadshaven Brouwerij, Stedin, CDS-electronics en het Steurgebouw over hun rol hierin. 

Er was live muziek van Marlon Pichel en spoken word door Miquel Santos.

Kijk het Verhalencafe HIER terug. 

 

VerhalenWandeling BoTu

10 maart 2021

Op woensdagmiddag 10 maart was de allereerste VerhalenWandeling in BoTu: een wandeling door de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken met inspirerende, spannende en wonderlijke verhalen uit de Wijkcollectie (uiteraard coronaproof).

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief!

(vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)