Stem op de meeste autentieke bruine kroeg van Rotterdam!

Nicole van Dijk (links) eigenaren Dick Holl en Yvonne Rebel (midden) van Café Voorheen Companje aan de Teilingerstraat, Léontine Meijer-van Mensch (rechts). Foto: © Marijke Gips
Een zoektocht naar Echt Rotterdams Erfgoed
Stichting Wijkcollectie en Museum Rotterdam slaan de handen ineen om op zoek te gaan naar de meest authentieke bruine kroeg van Rotterdam. De traditionele bruine kroeg, ooit het kloppende hart van Rotterdamse buurten, dreigt in rap tempo te verdwijnen. Door deze kroegen in kaart te brengen en te onderzoeken welke het predicaat ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ verdient, willen beide instellingen het belang van deze plekken voor de sociale samenhang van de stad onderstrepen.
Gemeenteraad wil behoud bruine kroegen stimuleren
De aanleiding voor deze zoektocht is een motie die de Rotterdamse gemeenteraad op 19 december heeft aangenomen, met een duidelijke boodschap: “In de Rotterdamse kroeg moet het altijd gezellig zijn.” De motie wijst op de toenemende druk op bruine kroegen, die steeds vaker plaatsmaken voor hippe koffiebars en moderne uitgaansgelegenheden. Tegelijkertijd zijn er nog steeds kroegen waar stamgasten elkaar dagelijks ontmoeten en waar de sfeer en gastvrijheid onverminderd voortleven. De gemeenteraad heeft daarom opgeroepen tot een inventarisatie van bruine kroegen die het predicaat Echt Rotterdams Erfgoed kunnen ontvangen. Met De Schouw als enig bestaand voorbeeld in deze categorie, hoewel deze, in zijn toenmalige vorm, inmiddels niet meer bestaat.
Kroegbezoeken
In een reeks kroegenbezoeken gaan Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie, en Léontine Meijer-van Mensch, directeur van Museum Rotterdam, op zoek naar de kroeg die de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ verdient. Hierbij wordt gekeken naar criteria zoals binding met de stad, sociale functie en inspiratie voor de gemeenschap. De zoektocht doen de organisaties niet alleen. Rotterdammers kunnen hun favoriete bruine kroeg voordragen van via info@wijkcollectie.nl of via het onderstaande stemformulier.

Een gesprek tussen de initiatiefnemers
Waarom is deze zoektocht naar de meest authentieke bruine kroeg van Rotterdam zo belangrijk?
Nicole van Dijk: “Een bruine kroeg is zoveel meer dan een plek waar je wat kunt drinken. Het is een ontmoetingsplek, een huiskamer voor de wijk. Hier ontstaan vriendschappen, worden verhalen gedeeld en soms zelfs problemen opgelost. De laagdrempeligheid van de bruine kroeg maakt dat iedereen er welkom is. Voor veel Rotterdammers vormt dit soort plekken een essentieel onderdeel van hun netwerk en daarmee van het sociale weefsel van de stad.”
Léontine Meijer-van Mensch: “Precies. Rotterdam is altijd in beweging en transformeert voortdurend, maar sommige elementen van de stad verdienen het om gekoesterd te worden. Bruine kroegen zijn daar een goed voorbeeld van. Het zijn vaak familiebedrijven met een lange geschiedenis en spelen een belangrijke rol in de buurt. Met deze zoektocht willen we achterhalen welke kroegen nog steeds die verbindende rol spelen.”
Hoe gaan jullie bepalen welke kroegen in aanmerking komen voor de titel ‘Echt Rotterdams Erfgoed’?
Nicole van Dijk: “We bezoeken kroegen die worden voorgedragen door Rotterdammers zelf. Op basis van vaste criteria, zoals herkenbaarheid, actualiteit en de mate waarin een kroeg een gemeenschap verbindt, beoordelen we of een kroeg het predicaat verdient. Transparantie is hierin belangrijk: we leggen alles vast op beeld en laten de uiteindelijke selectie beoordelen door de raad van Echt Rotterdams Erfgoed. Op deze manier heeft Stichting WIjkcollectie alle eerdere 107 deelnemers aan de collectie Echt Rotterdams Erfgoed verzameld en toegevoegd. Mensen kunnen zich overigens ook aanmelden om mee te denken met de raad Echt Rotterdams Erfgoed door een mail te sturen naar info@wijkcollectie.nl. ”
Wat betekent het als een kroeg wordt uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed?
Léontine Meijer-van Mensch: “Dat betekent dat de kroeg wordt opgenomen in de stadscollectie van Echt Rotterdams Erfgoed. Het verhaal van de kroeg wordt vastgelegd en gedeeld met het publiek, bijvoorbeeld in tentoonstellingen of andere erfgoedinitiatieven. Daarnaast worden de eigenaren en bezoekers onderdeel van een netwerk waarin erfgoed en sociale verbinding centraal staan. Voor Museum Rotterdam zijn bruine kroegen altijd al een belangrijk onderdeel van de collectie geweest. Tussen 2004 en 2006 legde fotograaf Otto Snoek het Rotterdamse caféleven vast. Zijn foto’s tonen de bezoekers, de sfeer en de ziel van de Rotterdamse kroegen. Deze bijzondere beelden zijn nu onderdeel van de collectie van Museum Rotterdam en geven een authentieke kijk op het sociale leven in de stad. Daarnaast hebben we een grote verzameling kroeginventaris, zoals bierglazen, reclameobjecten en kroegborden van Oranjeboom Bier. Dit Nederlandse biermerk, dat oorspronkelijk uit Rotterdam komt, speelde een grote rol in de kroegcultuur van de stad. De brouwerij stond ooit aan de Coolvest en is een belangrijk stukje Rotterdamse geschiedenis.”
Hoe kunnen Rotterdammers bijdragen aan dit project?
Nicole van Dijk: “Iedereen die een favoriete bruine kroeg heeft en vindt dat deze een onmisbaar onderdeel is van de stad, kan ons tippen. We horen graag welke kroegen nog steeds de ziel van Rotterdam vertegenwoordigen.”
Rotterdammers kunnen hun favoriete bruine kroeg voordragen via info@wijkcollectie.nl Voor meer informatie over Echt Rotterdams Erfgoed en het project, bezoek https://wijkcollectie.nl , www.museumrotterdam.nl .


Vragen?
Neem contact op via info@wijkcollectie.nl