Echt Rotterdams Erfgoed

Met het project Echt Rotterdams Erfgoed volgen we opvallende initiatieven in de stad van nu. Dit levert bijzondere, inspirerende en constructieve verhalen op. We verzamelen dit hedendaagse erfgoed samen met Rotterdammers. Zij weten wat en wie belangrijk is in hun omgeving. Met hen ontrafelen we het DNA van de stad. We noemen deze collectie: Echt Rotterdams Erfgoed.

Het initiatief:
-is Rotterdams en als zodanig herkenbaar
-is actueel
-staat open voor verbinding
-is inspirerend en pioniert
-is verbonden aan een gemeenschap
-zet zich in voor andere gemeenschappen verbonden aan Echt Rotterdams Erfgoed.

Tentoonstelling Vrouwen maken de stad

Langs de roltrappen naar de historische fiets- en looptunnel onder de Rotterdamse Maas is vanaf 10 november 2023 tot eind februari 2024 een bijzondere fototentoonstelling te zien. In samenwerking met Stichting Wijkcollectie en Museum Rotterdam brengt fotograaf Marie Cecile Thijs negen vrouwen van Echt Rotterdams Erfgoed in beeld, samen met een object uit de historische collectie van Museum Rotterdam.

Het Echt Rotterdams Erfgoed Magazine

Museum Rotterdam heeft een mijlpaal behaald: Echt Rotterdams Erfgoed telt nu precies honderd leden! Zij ontvingen een jubileummagazine en mochten het depot in om het aan hen gelinkte historische object te ‘ontmoeten’. Het jubileummagazine is gratis te verkrijgen bij Museum Rotterdam of op het kantoor van Stichting Wijkcollectie (zolang de voorraad strekt).

Breiwerk in de Branding

Tijdens het onderzoek naar Recreatieoord Hoek van Holland, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0081, trof Museum Rotterdam in de museumcollectie badpakken aan van meer dan honderd jaar oud. Ook werden breipatronen voor zwemkleding ontdekt. Deze vondsten waren de aanleiding voor de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’.

Een opgeruimde stad, toen en nu

Ontmoet vijf stadsopruimers die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een schoner Rotterdam. Ze zijn op bezoek in het depot van Museum Rotterdam en staan daar oog in oog met het verleden.

Keti Koti is Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0029

Samen met Museum Rotterdam maakte Stichting Wijkcollectie onderstaande reportage over de koto. Patricia Tel vertelt hierin over de betekenis van Keti Koti en het dragen van een koto, een traditioneel kledingstuk van Afrikaanse-Surinamers.

De collectie Echt Rotterdams Erfgoed bestaat op dit moment uit 101 deelnemers!

Hieronder lees je meer over de deelnemers van deze collectie