Wijkcollectie Kralingseveer

Kralingseveer is één van de kleinste wijken van Rotterdam. Het was vroeger een dorp, maar nu hoort het bij de stad Rotterdam. De wijk ziet er nog steeds een beetje uit als een dorp en bewoners vinden het gezellig in de wijk. Het ligt niet ver weg van het centrum van de stad, dat vinden veel mensen erg handig. De drukte van het centrum is wel ver weg, want het is rustig in Kralingseveer. Bewoners voelen zich er veilig en kinderen kunnen er gewoon op straat spelen. Veel mensen wonen al jarenlang in de wijk en willen er nooit meer weg. De meeste Kralingseveerders kennen elkaar daarom goed en vinden het belangrijk dat het goed gaat met de wijk.

Er zijn ook zorgen in Kralingseveer. De wijk is al oud en moet opgeknapt worden. Maar wie moet dat doen? Veel bewoners zorgen goed voor hun huis en tuin waardoor de wijk er netjes uit ziet. Maar er zijn ook zaken waar bewoners hulp bij nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld wanneer huizen verzakken en daardoor scheef gaan staan. Het kost veel geld om dit probleem op te lossen. Kralingseveerders hopen al een hele tijd dat de gemeente hen hierbij gaat helpen. Helaas is het een moeilijk probleem en een goede oplossing is nog niet gevonden. Dat vinden de bewoners jammer.

Daarnaast komen er ook nieuwe mensen in de wijk wonen, soms voor maar een korte tijd. Oude bewoners vinden belangrijk in de wijk dan nieuwe bewoners. Iemand die al lang in de wijk woont, vindt het vaak fijn dat de straat netjes blijft. Een student die tijdelijk in de wijk komt wonen is druk bezig met studeren en misschien minder met het netjes houden van de wijk. Oude en nieuwe bewoners kennen elkaar vaak niet goed. Dat kan ervoor zorgen dat ze elkaar moeilijk begrijpen. Daarom is het belangrijk dat verschillende groepen bewoners elkaar tegenkomen in de wijk en met elkaar praten. Gelukkig zijn er plekken in de wijk waar iedereen welkom is. De speeltuin, het Huttendorp, het Productiebos en het Huis van de Wijk zijn fijne plekken en activiteiten waar bewoners elkaar tegen kunnen komen.

Kralingseveer ligt helemaal aan het randje van Rotterdam. Rondom de wijk ligt de stad Capelle aan den IJssel. In Kralingseveer is iedereen welkom, ook de mensen uit Capelle die in de wijk komen voetballen of de kerk bezoeken. Bewoners vinden het wel belangrijk dat Kralingseveer echt bij Rotterdam hoort. Daar zijn ze trots op. Daarom vinden zij het jammer dat veel Rotterdammers hun wijk niet goed kennen. Als je ‘Kralingseveer’ zegt, dan denken mensen wel eens dat je de wijk Kralingen bedoelt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kralingseveer is een echte Rotterdamse wijk met een eigen plek in de stad. Bewoners vinden het belangrijk dat iedereen dat weet. Als meer mensen weten waar Kralingseveer ligt en wat er nodig is in de wijk, dan wordt het misschien ook makkelijker om de wijk met elkaar op te knappen. En als Kralingseveer opgeknapt is, wordt Rotterdam vanzelf ook mooier. Dat is fijn voor alle Rotterdammers. 

(Tekst door Veldacademie in samenwerking met Stichting Wijkcollectie)
Icon_WijkC