nr. 0034

Houria Tourich, taal-, milieucoach en bestuurslid bij Stichting Pauw 

“Wij spreken eigenlijk bijna alle talen die in de wijk gesproken worden. Dit is belangrijk want niet iedereen spreekt altijd goed Nederlands. Vandaar het woord taal in de naam taal-, milieucoach.”  Houria Tourich 

botu
Botu
botu

“Ik doe denk ik een beetje teveel haha” 

Houria omschrijft zichzelf als ‘een spontane bewoner die als sinds 1991 in Bospolder-Tussendijken woont’. Houria heeft 2 volwassenen kinderen, een schoonzoon en kleindochter.  Ze werk als taal-, milieucoach in de wijk, is afgestudeerd sociaal werker, bewindvoerder, budgetconsulent en mantelzorger voor haar ouders en voor wijkbewoners.  

In Bospolder-Tussendijken zet Houria zich momenteel vooral in als taal- en milieucoach. Zij helpt bewoners met het energiezuinig maken van hun huis. Belangrijk werk want Bospolder-Tussendijken (BoTu) is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap maakt van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie. Het doel van de gemeente is om heel BoTu voor 2025 aardgasvrij te maken. Om dit plan te laten slagen is het wel belangrijk dat de bewoners van BoTu goed ingelicht zijn over de energietransitie binnen hun wijk. 

Houria zet zich hiervoor in namens Stichting Pauw. Met 8 andere vrouwen hebben zij inmiddels tot begin 2022 zo’n 300 huizen voorzien van radiatorfolie, ledlampen, energiebesparende douchekoppen maar ook reparatieverzoeken voor bijvoorbeeld lekkende radiatoren. De coaches spreken allemaal verschillende talen: Arabisch, Berbers, Turks, Kaapverdisch,Somalisch en Spaans. Houria vertelt: “Wij spreken eigenlijk bijna alle talen die in de wijk gesproken worden. Dit is belangrijk want niet iedereen spreekt altijd goed Nederlands. Vandaar het woord taal in de naam taal-, milieucoach.” 

Naast de energiebesparende maatregelen is ook het sociale aspect belangrijk. “Door mensen te adviseren verander je naast het stukje energiezuinigheid ook een stukje gedrag. Ik noem dat sociale duurzaamheid; het gedrag heb je nodig om te verduurzamen. Daarnaast kijken we bij een bezoek altijd ook naar gesloten enveloppen op tafel of naar kinderen die niet naar school gaan. We signaleren dat en bieden mensen hulp aan als ze dat willen. Wat wij doen gaat veel verder dan alleen maar een lampje indraaien of radiatorfolie plaatsen!”  

De coaches van Stichting Pauw krijgen de kans om zichzelf ook verder te ontwikkelen. Houria heeft daardoor de HBO opleiding bewindvoering gevolgd. Deze heeft zij in 3 maanden afgerond terwijl hier normaal een jaar voor staat! In de toekomst wil zij hier graag mee aan de slag. 

 Houria is super gedreven in wat zij doet en kan hier met volle passie en motivatie over vertellen. De laatste vraag die wij stelden was dan ook: Wat zijn jouw drijfveren om dit allemaal te doen? 

Houria vertelt: “Heel persoonlijk, been there done that, ik heb alles wat ik nu meegeef zelf doorgemaakt. Ik heb schulden gehad, ik heb shit gehad, ik heb sommige dagen geen brood gehad. Kortom ik heb zelf ook armoede en schulden gekend. Mijn persoonlijke drijfveer is dan ook om te zorgen dat zo min mogelijk mensen dit ook zullen meemaken! 

Houria is ook museumdirecteur van een WijkMuseumBox in Bospolder-Tussendijken!