nr. 0002

Onwijze Moeders

Het initiatief Onwijze Moeders brengt maandelijks ouders bijeen voor themavoorlichting en kennisdeling. Elke maand komen ze samen om te praten over de veiligheid in de wijk, de kinderen en de bewoners. 

Sahila El Barkany is al twintig jaar een bekendheid op de Valentijnschool. Als medewerker ouderbetrokkenheid  organiseert ze talloze activiteiten, met name gericht op de moeders van de kinderen op school. Met het initiatief Onwijze Moeders, wat ze samen organiseert met politieagent Marco den Dunnen, brengt ze maandelijks ouders bijeen voor themavoorlichting en kennisdeling.

Onwijze Moeders start oorspronkelijk als politieconcept in Overschie; in een buurthuis praten moeders over de jongeren uit de wijk. Sahila introduceert Onwijze Moeders vervolgens in de ouderkamer van de Valentijnschool in Bospolder Tussendijken. Sahila: “Op deze manier gaan we preventief te werk want voorkomen is beter dan genezen. We moeten zorgen dat ouders weten wat er speelt bij hun kinderen en welke bedreigingen er kunnen zijn.”

Inmiddels is Onwijze Moeders uitgegroeid tot een begrip. Elke maand komen de Onwijze Moeders samen om te praten over de veiligheid in de wijk, de kinderen en de bewoners. Sahila: “Onze kinderen hebben recht op een veilige toekomst, en wij als ouders zijn verplicht om die veilige toekomst te creëren.”
Tijdens de bijeenkomsten wordt gesproken over alles wat te maken heeft met veiligheid. De politie is aanwezig en geeft voorlichting over onderwerpen zoals drugscriminaliteit, geweld, radicalisering, sexting en exposing. Sahila: “De Onwijze Moeders krijgen kennis van wat er in de samenleving gebeurt en kunnen tijdens deze bijeenkomsten in gesprek gaan met elkaar en met verschillende instanties als ze hulpvragen hebben.”

Sahila: “De school is een fijne plek voor dit soort bijeenkomsten. Het is makkelijk, vertrouwd, veilig en laagdrempelig. Hierdoor durven mensen elkaar aan te spreken en hun mening te uiten. Mensen gaan in gesprek met elkaar en niet tegen elkaar. Ik heb de quote van iemand anders, maar ik gebruik hem veel: individueel zijn we een druppel, samen zijn we een oceaan. De moeders leren van mij, maar ik leer ook van hen.”