nr. 0004

Zelfregiehuis

Het Zelfregiehuis Delfshaven is een plek waar mensen meer grip kunnen krijgen op hun leven.

Het Zelfregiehuis Delfshaven is een plek waar mensen meer grip kunnen krijgen op hun leven. Volgens Wilma van der Wilt, die samen met Tonny van Sommeren verantwoordelijk is voor het Zelfregiehuis, is deze plek van iedereen.

Wilma: “Wij proberen mensen zoveel mogelijk te motiveren om stappen te zetten in hun leven. Dat kan zijn met afvallen, werk zoeken, leren koken, budgetteren of onder de mensen komen. Het gaat erom dat zij meer grip op hun leven krijgen, wij noemen dat positieve gezondheid.”
In het Zelfregiehuis kan iedereen meedoen en aansluiten. De activiteiten worden bedacht door de bewoners zelf, er gebeurt echt van alles. Wilma: “Het is hier niet zitten en zwaarmoedig koffie drinken, het is hier met z’n allen wat doen!”
Zo komen op donderdag de Brei-oma’s in het Zelfregiehuis om te breien en haken voor de Roparun. Zij komen al jaren bij elkaar om te handwerken, sommigen al sinds 1999. Eerst bij het Vrouwencentrum in Bospolder Tussendijken en nu in het Zelfregiehuis. Sinds 2017 breien de Brei-oma’s mutsen voor sponsoring van de Roparun. Wilma vergelijkt de wijk met een muts: “Een muts brengt warmte en geborgenheid. Dat is een beetje hetzelfde als de wijk.” Volgens Wilma is zelfregie ook grip krijgen op je wijk en de buurt. Ze motiveert daarom de bewoners om bezig te zijn met hun wijk. Wilma: “Wij helpen bijvoorbeeld met het aanvragen van een wijkinitiatief of denken mee met een plan. Ook als mensen een klacht hebben, kijken we samen wat we eraan kunnen doen. Veel mensen zeggen namelijk: ‘de wijk overkomt mij’, maar dat is niet waar, ‘jij overkomt de wijk’.”