Titel vijf kunstwerken: 
Hans de Jutter 
Marien de Dichter
Onderwijzers van toen
Petri de Paradijsvogel 
Piet de Verzamelaar 

Over De Hoekse Schatkist
Initiatiefnemer Piet van der Leer ontwikkelde samen met Ed van Berkel en Carl Muller de website www.dehoekseschatkist.nl. Piet en Ed deden dit als vrijwilliger, Carl als betaald professioneel webbouwer. Het project heeft als doel het vele Hoekse erfgoed te voorzien van bijbehorende verhalen. Dit gebeurt aan de hand van foto’s, interviews, kunstwerken, persberichten en gedichten. De schatkist bevat momenteel objecten uit zeven Hoekse verzamelingen. Op deze manier worden de over het dorp verspreide historische voorwerpen vereeuwigd en, waar nodig, weer digitaal met elkaar verbonden. De schatkist hanteert niet voor niets als slogan: ‘De Hoekse Schatkist verbindt’.   

De focus op enkele medewerkers 
De Hoekse Schatkist telt momenteel 46 medewerkers: verhalenvertellers, kunstenaars, dichters en fotografen, voor het merendeel Hoekenezen. Onder regie van Piet van der Leer en Ed van Berkel brengen zij tal van Hoekse verhalen voor het voetlicht. De selectie voor het LeerCircus geeft een representatief beeld van de verzamelingen en de medewerkers: Piet de Verzamelaar, Petri de Paradijsvogel, Hans de Strandjutter, Marien de Dichter en een aantal leerkrachten van de vroegere School met de Bijbel. Je kunt hen zien als een aanvulling op de personen en instanties van de Wijkcollectie Hoek van Holland. 

LeerCircus en het thema buren 
“Het LeerCircus geeft ons de mogelijkheid inzicht te geven in De Hoekse Schatkist en duidelijk te maken hoe wij de slogan ‘De Hoekse Schatkist verbindt’ in praktijk brengen. Niet alleen door objecten onderling te verbinden, maar ook door Hoeks erfgoed te verbinden met lokale historici en (woord)kunstenaars.” 

Meer informatie over De Hoekse Schatkist 
www.dehoekseschatkist.nl