Titels vier gedichten: 
Nieuwe buren in Plan Oost 
Oren in de Cordesstraat 
Contact in de Korrelbeton
Tussen feit en fake 

Over Ed van Berkel  
“Ik werkte het grootste deel van mijn werkzame leven als onderwijskundige/tekstschrijver bij het Nederlands Instituut voor Audiovisuele media voor het Onderwijs (NIAM). Aanvankelijk schreef ik daar scenario’s voor onderwijsfilms voor het basis- en voortgezet onderwijs. Later ontwikkelde ik lespakketten en educatieve multimediaprojecten. Voor het Nationaal Onderwijsmuseum ontwierp ik de tentoonstelling ‘Een eeuw onderwijsfilm’ (2008) en werkte ik mee aan een expositie over muziekonderwijs, ‘Zing!’ (2010). Recenter is een expositie over seksuele vorming, ‘Aahhh..!’ (2023). In Hoek van Holland ben ik verbonden aan Stichting KUnSTPLAATS en De Hoekse Schatkist. Schrijven veranderde langzamerhand van mijn werk in mijn hobby. Dit resulteerde in de dichtbundel ‘Door toeval verbonden’ (2010), de jeugdroman ‘Hoekse Luchten’ (2014) en veel gedichten voor lokale projecten. Mijn inspiratie haal ik vooral uit de Hoekse geschiedenis en actuele gebeurtenissen.”  

Vier gedichten voor het LeerCircus 
“Ik woon sinds 1974 in Hoek van Holland. Voor mij en mijn gezin een heerlijke plaats om te verblijven en voor twee van ons ook om te werken: mijn vrouw als ouderenwerker bij Humanitas en mijn dochter als pedagogisch medewerker bij Enver (voorheen De Koperwiek). We waren vanaf het begin enorm gecharmeerd door de burenhulp en andere sociale contacten in ons dorp. Langzamerhand kregen we ook zicht op de schaduwkant, met vooral de laatste jaren veel fakenieuws, aangejaagd door sociale media. Dit geheel vormde mijn inspiratie voor de vier gedichten.” 

LeerCircus en het thema buren 
“Ik ben enthousiast over het thema en over de keuze van de in het project geprofileerde inwoners. Zij geven naar mijn idee een representatief beeld van de diversiteit van onze bevolking. Ik mis wel wat input vanuit de sportverenigingen. Doordat ik binnen het LeerCircus ook meewerk aan De Hoekse Schatkist, kreeg ik de mogelijkheid aan de selectie van de Wijkcollectie nog enkele markante inwoners toe te voegen.” 

Ontwerp gedichten door Lisa Otte.  

Meer informatie over Ed van Berkel 

Websites: 

www.edcomhvh.org 

www.hoekseluchten.nl 

www.onderwijsmuseum.nl 

www.stichtingkunstplaats.nl