nr. 0004

Dr. Mau de Sambalman

Maurice Declerq is als Dr. Mau de Sambalman een bekende Rotterdammer. Hij is geboren en opgegroeid in Suriname. “Ik leerde handelen van mijn vader en koken van de vrouwen in de familie.”

De sambalman is een begrip in de stad. Hij gebruikt zijn kooktalent om in zijn levensonderhoud te voorzien. Maurice Declerq is als Dr. Mau de sambalman een bekende Rotterdammer. Hij is geboren en opgegroeid in Suriname. “Ik leerde handelen van mijn vader en koken van de vrouwen in de familie.” In 1980 komt Maurice naar Nederland om te studeren, maar het loopt anders. “Ik heb allerlei banen gehad; beveiliger op de tram, heftruckchauffeur en verzekeringsagent. Door onhandigheid raakte ik in de schulden en een 9 tot 5 baan ligt mij niet.” 

Zijn droom, een eigen sambalfabriekje, blijkt niet zo eenvoudig: “Vergunningen, Kamer van Koophandel, belastingen, opleidingen. Ingewikkeld en niks voor mij. Ik kende de eerste sambalman. Hij verkocht zijn waar gewoon op terrassen en in cafés. Toen hij stopte ben ik dat gaan doen.“De recepten en smaken zitten in mijn hoofd, natuurlijk geïnspireerd door de sambal uit Suriname; sambal manis, knoflook sambal, mango sambal, sambal met appel, alles. Elk potje verkoop ik voor 5 euro per stuk. “Het is hard werken hoor. Een krat met potten is zwaar en ik ben ook al ruim 65!”

Sinds september 2022 rijdt de sambalman niet langer langs de terrassen van Rotterdam. Maurice is teruggekeerd naar Suriname om daar van zijn oude dag te genieten, omringd door familie.