nr. 0005

Tuinmeester Gerrit Roukens

In de tuin-filosofie van tuinmeester Gerrit Roukens kan de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Gerrit past zijn filosofie toe in groene wijkprojecten op Zuid.

Tuinmeester Gerrit werkt jarenlang aan een groenere stad, geïnspireerd op natuurlij ke ecosystemen. In de tuin-fi losofi e van tuinmeester Gerrit Roukens kan de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Hij volgt de uitgangspunten van permacultuur: kleinschalige, duurzame tuinbouw, geïnspireerd op natuurlijke ecosystemen. Max de Corte van Moestuinman bracht de permacultuur naar Rotterdam en Gerrit ging er mee aan de slag in Tuin De Enk in Vreewijk. De aanpak was een inspiratie voor andere stadslandbouwers. Rotterdamse Munt, De Ghandituin, Wollefoppengroen&co, Eetbaar Rotterdam, Uit je eigen stad; heel ‘groen‘ Rotterdam kwam kijken.  

Volgens Gerrit zou een groene plek van 1 tot 2 hectare per 10.000 bewoners ideaal zijn. Continuïteit is een voorwaarde om zo’n groene plek goed te ontwikkelen. Dit kan bereikt worden met inspraak en invulling door bewoners onder begeleiding van een professional. Gerrit gaf daarnaast jarenlang les aan kinderen op de natuurschool in de Landbouwbuurt, de buurt tussen Zuidplein en Vreewijk. “Goed zijn voor de natuur en voor elkaar gaan hand in hand.” De natuurlessen werden gegeven op tijdelijk braakliggende terreinen, die inmiddels zijn bebouwd. Daarmee zijn de lessen ook gestopt. Tijdens de coronaperiode heeft Gerrit geveltuinen aangelegd in Bloemhof, Hillesluis en Charlois onder het motto “tegels eruit, planten erin”. Gerrit is nu met pensioen. Al kan hij het bezig zijn niet laten. Af en toe duikt hij weer in het groen in Vreewijk en de Hoeksche Waard.