nr. 0022

Slagerij Schell

Een slagerij met een lange traditie. Schell is een stabiele factor aan de West-Kruiskade en een ontmoetingsplek voor een grote en diverse klantengroep.

A butcher’s shop steeped in tradition. Schell is a long-established part of the West-Kruiskade and a meeting place for its large and diverse group of customers.

Sinds 1940 is slagerij Schell gevestigd aan de West-Kruiskade. De familie Schell verkoopt al vanaf 1796 vlees in Rotterdam. De stad is veranderd, maar slagerij Schell is nog steeds populair. Freek Schell verklapt het geheim: “Goede kwaliteit vlees voor een goede prijs. We maken alles zelf van kop tot staart en luisteren goed naar de wensen van onze klanten.”

De klant is koning bij Schell. “Een man wilde bepaalde Argentijnse worstjes en gaf ons zelf het recept. We hebben ze Máxima-worstjes genoemd en verkopen ze nog steeds.” De slager luistert ook naar de medewerkers. “Daar wordt iedereen gelukkiger van. Roza Lopez werkt bijvoorbeeld al 30 jaar achter de balie, sommige klanten willen alleen door haar geholpen worden. We hebben sowieso veel aan onze medewerkers met verschillende achtergronden. Door hun kennis kunnen we snel inspelen op allerlei wensen.”

De slager houdt in de gaten wat elke gemeenschap belangrijk vindt. “Maandag is bijvoorbeeld de vrije dag van de Chinezen. Zij eten veel orgaanvlees en krabbetjes, dus dat hebben we dan ruim beschikbaar. Antillianen eten weer graag spareribs en blokjes rundvlees. Met kerst maken we natuurlijk Ham di Pasku voor ze.”

De kwaliteit van Schell is tot ver buiten Rotterdam bekend. “Zo’n 20% van de klanten komt uit de wijk, de rest van elders. Maar we blijven buurtslager. We hebben veel last gehad van de slechte tijden, maar dat is gelukkig voorbij. Mensen komen elkaar hier tegen en willen even in gesprek. Daarom hebben we een koffieapparaat neergezet met wat stoelen.”

 

The Schell butcher’s shop has been located on the West-Kruiskade since 1940. The Schell family has been selling meat in Rotterdam since 1796. Despite the city’s changes, Schell’s butchery remains popular. Freek Schell reveals the secret: “good quality meat for a good price. We make everything ourselves, from head to tail, and listen carefully to our customers’ needs.”

The customer is king at Schell. “A man wanted a certain type of Argentine sausages and gave us the recipe. We called them Máxima sausages and still sell them.” The butcher also listens to the employees. “That makes everyone happier. For example, Roza Lopez has been working at the counter for 30 years; some customers only want help from her. We have a lot of employees with different backgrounds. Thanks to their knowledge, we can quickly respond to all kinds of requests.”

The butcher keeps an eye on what is important to every community. “Monday, for example, is the Chinese community’s day off. They eat a lot of offal and pork offcuts, so we make sure they’re available. Antilleans also like to eat spareribs and diced beef. At Christmas, we make Ham di Pasku for them.”

Schell’s quality is known far beyond Rotterdam. “About 20% of our customers are from the local neighbourhood, the rest from elsewhere. But we remain a local butcher. We had a lot of problems in the bad times, but luckily that’s over. People meet each other here and like to chat. That’s why we set up a coffee machine and some chairs.”