nr. 0058

Breien voor Elkaar

Breien voor Elkaar ziet breien als een sociaal-creatieve bezigheid en breit daarnaast voor het goede doel.

De onofficiële voorzitter van breiclub Breien voor elkaar is Charlotte ‘Mokkie’ Wigmans. “Ik was de klos omdat mensen steeds vaker vroegen: hoe kunnen we jullie bereiken, wie heeft er een Ipad of zoiets.

De breiclub ontstaat als Adrie Hofman in 1997 een groepje bij elkaar brengt om kleding te breien voor kinderen in Roemenië. Later zoekt de breiclub het dichter bij huis. Het doel blijft hetzelfde: breien voor een ander. Op aanraden van Marion van Gelukkig aan de Rotte beginnen ze te breien voor kinderen van de Minister Marga Klompéschool in Rotterdam Oost.

In 2018 wordt dit project op de basisschool afgesloten met een modeshow met maar liefst 76 gebreide truien. Een bijzondere ervaring. ”We zagen eindelijk wat we hadden gemaakt. Dat kon nooit in onze samenwerking met Roemenië. We zagen blije kinderen in onze kleren, ze kwamen ons ook bedanken. Deze samenwerking zetten we daarom graag door.”

“Tijdens het breien praten we over van alles: tv-programma’s, het nieuws, of geven elkaar soms advies rond gezondheid en zo. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt. Ook leer je elkaar goed kennen door te praten. De gesprekken worden dan vanzelf dieper. Ook is een Afghaanse vrouw aangesloten, heel leuk. Tijdens het breien oefent ze gelijk haar Nederlands. De wol kost de breiers overigens niets. Het wordt bijvoorbeeld gedoneerd. Wat niet bruikbaar is, gaat weer naar andere leuke projecten.”

De samenstelling van de breiclub veranderde doordat sommige mensen overleden of vanwege hun gezondheid niet meer konden breien. Tijdens de coronaperiode was het niet mogelijk om gezamenlijk breien en is de breiclub gestopt.