nr. 0061

Niet Graag Een Lege Maag

De Broodvader smeert boterhammen voor schoolkinderen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Als zijn zoontje in groep 7 zit, komt Johan Muurlink erachter dat die zijn boterhammen weggeeft. Op de vraag waarom komt het antwoord dat zijn vriendje geen eten meekrijgt en honger heeft. Johan merkt dat meer kinderen lessen volgen met een lege maag en gaat brood voor ze smeren. Zo wordt hij in 2017 de Broodvader.

Een paar maanden nadat hij met smeren is begonnen, vraagt Johan via facebook hulp. Mensen steunen waar ze kunnen, bijvoorbeeld met spullen, geld of inzet. Al snel wordt stichting Niet Graag Een Lege Maag en een donatiesite opgezet. Met hulp van Humanitas (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0023) wordt zijn initiatief officieel vrijwilligerswerk.

Johan wil niet weten wie de hongerige schoolkinderen zijn. Leerkrachten op de scholen geven hem door wie voor zijn boterhammen in aanmerking komen. De ouders zijn uiteraard blij dat hun kinderen geholpen worden, maar schamen zich ook. Johan heeft zelf armoede gekend en begrijpt dit goed.

Door de inflatie in de 2e helft van 2022 moet Johan 40 euro per dag meer uitgeven dan normaal. Na een oproep bij Rijnmond stromen de donaties en hulp binnen. Structurele financiering om op te schalen is lastig.

Inmiddels is de Broodvader een fenomeen. Naast dat hij het liefst veel zelf doet krijgt hij steeds meer hulp van vrijwilligers. Tegenwoordig smeert NGELM gemiddeld 2000 boterhammen per dag, voor tientallen leerlingen op achttien scholen, ook in het voortgezet onderwijs, en dat aantal loopt op. Mét fruit, drinken en een tussendoortje. Voor drie scholen verzorgt Johan op verzoek lunch voor alle kinderen. Johan: “Mijn wens is dat niet één kind zonder lunch of ontbijt naar school gaat”.