nr. 0061

Niet Graag Een Lege Maag

De Broodvader smeert boterhammen voor schoolkinderen in het basisonderwijs die geen lunchpakket meekrijgen van thuis.

 “Ik wil dat niet één kind zonder ontbijt of lunch naar school gaat”.

Toen zijn zoontje in groep 7 zat, merkte Johan Muurlink dat hij zijn boterhammen weggaf. Op de vraag waarom kwam het antwoord dat zijn vriendje geen eten meekreeg en honger had. Johan kwam erachter dat meer kinderen lessen volgen met een lege maag en ging brood voor ze smeren. Zo werd hij de Broodvader.

Johan wil niet weten wie de hongerige schoolkinderen zijn. Leerkrachten op de scholen geven hem door wie voor zijn boterhammen in aanmerking komen. De ouders zijn uiteraard blij dat hun kinderen geholpen worden, maar schamen zich ook. Johan heeft zelf armoede gekend en begrijpt dit goed.

Een paar maanden nadat hij met smeren begon, maakte Johan een facebookpagina aan om hulp te vragen. Mensen steunen hoe ze kunnen, bijvoorbeeld met spullen, geld of inzet. Inmiddels is de stichting Niet Graag Een Lege Maag en een donatiesite opgezet.

Met hulp van Humanitas (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0023) wordt zijn initiatief officieel vrijwilligerswerk. Ook krijgt Johan een plekje in wijkhuis Irene waar hij de boterhammen kan smeren. Nog steeds doet hij heel veel zelf, maar krijgt hulp van een buurvrouw en een vrijwilliger. Structurele financiering om echt op te schalen is lastig.

De Broodvader is een fenomeen geworden dat op veel steun van Rotterdammers kan rekenen. Nadat zij hoorde dat Johan problemen met de bezorging had, zette Marja van Katendrecht (ERE nr. 0069) een inzamelingsactie op. Nu heeft hij een elektrisch autootje.

Tegenwoordig smeert Johan dagelijks meer dan 70 boterhammen, voor tientallen leerlingen op verschillende scholen. Mét fruit, drinken en een tussendoortje. “Mijn wens is dat niet één kind zonder lunch of ontbijt naar school gaat”.