nr. 0063

Morabeza Records

Morabeza Records is een Kaapverdiaans muzieklabel, opgericht in Rotterdam. De stad is daardoor toonaangevend in Kaapverdiaanse muziek en het voortbren-gen van verschillende talentvolle muzikanten.

In 1955 sloeg João Silva op de vlucht voor het Portugese regime in Kaapverdië. Als een van de eerste Kaapverdianen vestigde hij zich in Rotterdam. Hij werd er de spil van de Kaapverdiaanse gemeenschap. Hij informeerde de Europeanen over het Kaapverdiaanse verzet. En zorgde ervoor dat de Kaapverdiaanse cultuur en identiteit bleven bestaan.

Tien jaar later richtte hij de platenmaatschappij Morabeza Records op. Morabeza beschrijft het gevoel en de belevenis van geliefd zijn, van schoonheid en overweldigende liefde. De muziek bevatte vaak een verboden boodschap en zette zich af tegen het Portugese regime. Het label mixte traditionele Kaapverdiaanse muziekstijlen zoals de Morna en Coladeira met nieuwe muziekstromingen zoals Cabo Zouk en Cabo Love.

In 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk. Vanwege zijn inzet, netwerk en invloed werd João Silva in 1977 Consul Generaal voor Kaapverdië in de Benelux. Verschillende familieleden probeerden Morabeza Records draaiend te houden, maar dat lukte niet. Tot in 2020 Carlos Gonçalves, neef van João Silva, een doorstart maakte. Muziek uit het verleden werd opnieuw gearrangeerd. En hij keek naar het talent van de toekomst. Carlos: “Wij erkennen en koesteren de traditie, maar volgen de ontwikkelingen en staan open voor vernieuwing.” Rotterdam heeft nog altijd een dominante positie in de Kaapverdiaanse muziek en in het voortbrengen van verschillende talentvolle muzikanten.

In 2019 werd Morabeza Records benoemd tot Echt Rotterdams Erfgoed door Museum Rotterdam. Stadsarchief Rotterdam heeft de muziek van Morabeza Records gedigitaliseerd en opgenomen in haar collectie. Via Muziekweb is de muziek voor iedereen beschikbaar.

João Silva, ook bekend onder de naam Djunga de Biluca overleed maandag 17 april 2023 op 94-jarige leeftijd