nr. 0065

Eendracht Festival

Eendracht Festival is het gratis toegankelijke festival dat een podium biedt aan creatieve Rotterdammers uit verschillende scenes. Samen maken zij de binnenstad levendiger.

foto: Niek Hage

Immanuel Spoor brengt platen uit, boekt bands en organiseert festivals. Omdat hij medio 2012 vond dat verschillende muziekscenes popbands niet serieus namen, liep hij op een dag een aantal cafés binnen om podia te regelen in ruil voor wat biertjes voor de muzikanten. Zijn bezoek viel in de smaak.

Een jaar later organiseerde hij een minifestival. Op iedere locatie klonk andere muziek: rock bij Hemmingway, jazzy bij Sijf en hiphop bij Vibes. “De complete Rotterdamse muzikantenscene was bij elkaar. Iedereen was enthousiast. Het was februari, maar mensen stonden gewoon buiten te jammen”, vertelt Immanuel.

Het succes herhaalde zich in hetzelfde jaar. Het jaar erna nog twee keer. Het aantal deelnemende bands en locaties groeide ook. Inmiddels vindt het Eendracht Festival één keer per jaar plaats en telt het honderdveertig bands en zesentwintig locaties. Het festival trekt meer dan tienduizend bezoekers. Vertegenwoordigers van allerlei muziek- en kunstscenes geven invulling aan de programmering. Dat zorgt ieder jaar voor verrassingen. “De hoofdmoot is meestal elektronische punk, hiphop en vooruitstrevende soul. Maar liever noemen we het ‘toffe dingen’. Spoken word, street art of architectuur staan bijvoorbeeld ook op het programma. Een scene is niet perse aan een discipline of een genre gebonden.”

De prettige mix spreekt zowel punkers als techno-jongeren aan én alles wat daartussen zit. “Als jij iets tofs doet en je wilt het laten zien, dan is het Eendracht Festival je plek.” Het gratis festival geeft je een indruk van (wat er speelt in) de samenleving. Er ontstaan ook nieuwe samenwerkingen. “We sturen daar niet op aan, maar creëren een omgeving waarin dat makkelijk ontstaat.”