nr. 0066

Stichting Helderheid

Een kind moet zorgeloos opgroeien. Stichting Helderheid leert jongeren van de straat om hun talenten in te zetten.

Het onverwachte overlijden in 2004 van haar 25-jarige zoon Breyten Muskiet zette het leven van Joany Muskiet op z’n kop. Breyten stond bekend onder de naam H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid. Hij was een rapper die talloze jongeren hielp en inspireerde. Na zijn overlijden stroomde Joany’s huis vol met jongeren van de straat. Joany: “Ik wist niet dat hij zo’n positieve impact had in de wijk. Alle jongeren waren enorm verdrietig. Ze kwamen bij mij thuis en zeiden ‘nu is Help dood’. Ze vertelden mij dat hij ze voorhield dat ze belangrijk en waardevol waren en dat ze hun school moesten afmaken. Ze zagen H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. als een broer en vader.

De door haar zoon geschreven songtekst ‘de liefde voor de straat deed mij de adem benemen’ dreef haar om meer te betekenen voor jongeren die het moeilijk hebben. Ze besloot een stichting op te richten die zich inzet voor de jongeren van de straat: Stichting Helderheid. “Want een kind moet zorgeloos opgroeien”, vindt ze. “Als ouders dat niet kunnen doen, dan moeten de mensen daaromheen dat doen.”

Stichting Helderheid helpt jongeren hun talenten te ontdekken en uit te gaan van het positieve, van hun eigen kracht. Om deze in te zetten voor hun toekomst en die van Rotterdam. Om de positie van jongeren, samenwerking en begrip te verbeteren werkt de stichting actief samen met bedrijven en organisaties.

Vanuit de stichting worden diverse activiteiten georganiseerd om de jongeren een podium te geven, zoals Helderheid Bokaal, Freedom Tour, Open Mic, Ghetto chef, Get a Job en Pesten is Dwaasheid. Een eigen huis, Helpcentrum Helderheid, zou een fantastische volgende stap zijn.