nr. 0066

Stichting Helderheid

Een kind moet zorgeloos opgroeien. Stichting Helderheid leert jongeren van de straat om hun talenten in te zetten. Joany Muskiet: “Als ouders het niet kunnen doen, dan moeten de mensen daaromheen dat doen.”

Ons bereikte het verdrietige bericht dat Joany Muskiet, bekend als Moeder van Zuid of Ma Joany en directeur van Stichting Helderheid, is overleden op 20 april 2024.

Joany Muskiet werd geboren in Suriname en kwam in 1969 naar Nederland. Ze is gospelzangeres, moeder, oma en woont in de wijk Feijenoord.

Het onverwachte overlijden van haar 25-jarige zoon Breyten in 2004 zette haar leven op z’n kop. Breyten stond bekend onder de naam H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. en was een rapper die talloze jongeren hielp en inspireerde. Na zijn overlijden stroomde Joany’s huis vol met jongeren van de straat. Joany: “Ik wist niet dat hij zo’n positieve impact had in de wijk. Alle jongeren waren enorm verdrietig. Ze kwamen bij mij thuis en zeiden ‘nu is Help dood’. Zo noemden ze hem, omdat hij hen met alles hielp. Ze vertelden mij dat hij ze voorhield dat ze belangrijk en waardevol waren en dat ze hun school moesten afmaken. Ze zagen H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. als een broer en vader.”

De door haar zoon geschreven songtekst ‘de liefde voor de straat deed mij de adem benemen’ dreef haar om meer te betekenen voor jongeren die het moeilijk hebben. Ze besloot een stichting op te richten die zich inzet voor de jongeren van de straat: Stichting Helderheid. “Want een kind moet zorgeloos opgroeien”, vindt ze. “Als ouders dat niet kunnen doen, dan moeten de mensen daaromheen dat doen.”

Met Stichting Helderheid helpt ze jongeren om hun (muzikale) talenten te ontdekken en deze in te zetten voor hun eigen toekomst en die van Rotterdam. Vanuit de stichting worden (muziek)evenementen georganiseerd om die talenten een podium te geven, waaronder het Helderheid Bokaal Festival. Een Helderheid Huis, een eigen plek, zou een fantastische volgende stap zijn.