nr. 0068

Hugo Borst

Hugo Borst zet zich in voor de juiste ouderenzorg in Rotterdam en heel Nederland.

Hugo Borst, geboren in 1962 in Rotterdam, is galeriehouder, voetbalcriticus, columnist, radiopresentator, televisie-persoonlijkheid en vooral schrijver. In 2015 publiceert Hugo Borst ‘Ma’, een boek gebaseerd op de kroniek die hij over zijn in Ommoord zelfstandig wonende demente moeder schrijft voor AD Magazine. Het wordt een bestseller. Twee jaar later volgt ‘Ach, moedertje’, waarin hij verslag doet van haar tijd in het Rotterdamse ver-pleeghuis de Hofstee, eigendom van zorginstelling Laurens.

Hugo raakt in het verpleeghuis meer en meer betrokken bij mensen die lijden aan dementie, een verzamelnaam voor circa 50 hersenziekten, en ontwikkelt tevens een groot zwak voor de mensen die zo geweldig zorgen voor de patiënten. “Toen mijn moeder in het verpleeghuis zat, kwamen we er na een jaar achter dat de zorg niet goed meer was. Dat lag aan een gebrek aan personeel. Door een verkeerde overname zijn de bestuurders gaan bezuinigen op de zorg. Toen begon de ellende.”

Samen met Carin Gaemers, wier moeder in hetzelfde verpleeghuis had gezeten, gaat Hugo met andere verontruste mantelzorgers de strijd aan met de bestuur-ders. Hugo: “Die vertrokken met de staart tussen de benen, maar wat bleek: slechte zorg bestond bij veel meer verpleeghuizen in dit land.

In 2016 hebben Carin en ik het manifest Scherp op Ouderenzorg opgesteld met daarin 10 punten voor een betere zorg. Wij wilden kwetsbare mensen én hun verzorgenden een stem geven. Na veel acties en gelobby in de Tweede Kamer is 2,1 miljard losgekomen. Dat is ingezet om ons manifest te realiseren. Mede door de politiek en slechte zorgbestuurders gaat er tegen-woordig nog teveel mis. Hugo: “Ik blijf me inzetten om de juiste ouderenzorg te verwezenlijken.”

De moeder van Hugo Borst overlijdt in augustus 2018.