nr. 0071

Circus Rotjeknor

Zwaaien, zwieren, salto’s, gooien, balanceren, optreden en… applaus! Circus Rotjeknor zorgt voor verbinding tussen kinderen, hun talenten en achtergronden.

Circus Rotjeknor is het grootste jeugdcircus van Nederland. Kinderen en volwassenen leren er een combinatie van acrobatiek, theater, dans en muziek. Bij elkaar opgeteld volgen meer dan driehonderd leerlingen lessen, verdeeld over de locatie Katendrecht en bij wijkclubs op Zuid en in Delfshaven.

In oktober 2022 vierde Circus Rotjeknor het dertigjarig bestaan. Oprichter Johan Both is nog altijd betrokken als docent/trainer. Martin Iskra, artistiek leider sinds 2020, startte op zijn vijftiende met circus. “Circus heeft veel te bieden. Daarom wil ik jongeren inspireren om het circus in te gaan en hun leven een sportieve en creatieve kant te geven.”

Zo biedt Circus Rotjeknor sinds 2020 circussport aan om voor aansluiting bij HBO circusscholen te zorgen. “Dat is een cross-over van turnen en circus maar met de lol van circus. Circustechnieken worden getraind op een hoger technisch niveau waarbij conditie, kracht en lenigheid belangrijk zijn.”

Sinds september 2022 is Peter Steenbergen zakelijk leider. De voormalig directeur van TOS (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0024) benadrukt met het aanbod graag het sociale aspect en de gezondheid. Om het bereik te vergroten wordt ook aansluiting met scholen, festivals, buurtfeesten, kinderfeestjes en teambuilding activiteiten gezocht.

Circus Rotjeknor is er voor iedereen, op elk niveau. Het stimuleert ontwikkeling, geestelijk zelfvertrouwen en samenspel. “Er zijn geen muren, geen plafond. Samen-werking en het vertrouwen zijn heel belangrijk. Iemand geeft je bijvoorbeeld een hand om over een koord te lopen. Er is veel mogelijk als je er samen je best voor doet.”