nr. 0076

Jeugdvakantieland

Hét maatschappelijke evenement voor kinderen t/m 12 jaar, van Rotterdammers voor Rotterdammers.

Jeugdvakantieland bestaat sinds 1958. Het is een begrip in Rotterdam. Veel mensen kennen het nog als ‘Jeugdland’. Het evenement wordt ieder jaar aan het eind van de zomervakantie in Rotterdam Ahoy georganiseerd.

In 2015 nam Lodder Events & Productions de organisatie van Jeugdvakantieland over van Gemeente Rotterdam. Het bleek de redding voor het event. “We zijn er ingestapt vanwege de herinnering aan vroeger. Het was voor ons ondenkbaar dat zo’n sociaal maatschappelijk evenement ophield met bestaan”, aldus de organisatie. Sinds de oprichting is Jeugdvakantieland dan ook elk jaar doorgegaan. Mede dankzij subsidies, de onmisbare (financiële) hulp van het bedrijfsleven en de bijdragen van bezoekers.

Jeugdvakantieland heeft een oppervlakte van 25.000 m2. Er komen ieder jaar zo’n 35.000 tot 40.000 kinderen. Het evenement is toegankelijk voor alle kinderen en hun (groot)ouders. Gezinnen die het moeilijk hebben en onder de armoedegrens leven krijgen gratis kaartjes (via de Voedselbank). Ook zijn er speciale momenten geregeld voor deze groep, zoals een gezamenlijke lunch of meet & greets met Rotterdamse sporticonen.

Sport, spel, educatie, recreatie en cultuur voeren de boventoon tijdens Jeugdvakantieland. “Het gaat erom dat kinderen er spelenderwijs leren. Bijvoorbeeld hoe ze met geld om moeten gaan. Of hoe ze iets moeten maken. Er zijn meer dan honderd activiteiten. Zelfs nostalgische spelletjes zoals koekjesbakken, bloemschikken, hengelen, knippen en plakken vinden kinderen geweldig. Kinderen zijn hartstikke blij als ze binnen komen. Het is een paradijs voor ze.”

Dankzij (financiële) steun van de gemeente en het bedrijfsleven is het elk jaar weer een feest.