nr. 0077

São João Rotterdam

Een divers én gratis festival op het Heemraadsplein dat zijn oorsprong heeft in Kaapverdië.

Op de dag van São João Baptista wordt de geboortedag van Johannes de Doper gevierd. Een feest dat gevierd wordt door de katholieke gemeenschap over de hele wereld. Zo ook in Kaapverdië, destijds een kolonie van Portugal. De dag van de viering is de zaterdag vlak voor of net na 24 juni, de zonnewende en vindt plaats op het Heemraadsplein. De traditie van São João wordt voortgezet op een eigen Rotterdamse manier samen met vele Rotterdammers.

Jorge Lizardo van comité São João Baptista Rotterdam: “Toen de eerste Kaapverdianen in Rotterdam in de jaren 60 en 70 tijdens São João hun trommels bespeelden deden zij dit niet zozeer uit religieuze overtuiging, maar meer omdat ze zin hadden om muziek te maken en samen te zijn. De meesten van hen waren Kaapverdiaan-se zeemannen die hier woonden zonder gezin.”De Rotterdamse viering is daardoor meer dan een religieuze dag. Vaste onderdelen zijn het trommelen, dansen, samen eten en zingen. Het is een festival dat ook vele niet gelovigen en niet Kaapverdianen naar het Heemraadsplein trekt. Dat is ook de bedoeling. “Een feest dat gaat over de culturele diversiteit van de stad. Een dag dat Kaapverdianen trots zijn op hun traditioneel erfgoed en dat erfgoed delen met andere Rotterdammers.”

In Rotterdam duurt de viering van São João twee dagen. Op zaterdag begint het met een kerkdienst vanuit de Laurentius kathedraal. De vrijdag voor de mis wordt het beeld van Johannes de Doper uit de Sint Viktor kerk in Waddinxveen gehaald voor een weekendje Rotterdam. Zo is São João aanwezig tijdens de mis en daarna is het beeld de spil van de korte processie naar het Heemraadsplein.