nr. 0078

Grounds

Met meer dan honderdvijfentwintig concerten per jaar is Podium Grounds hét podium in Rotterdam met ongekend goede muziek dat de diversiteit aan culturen in de stad weerspiegelt.

Sinds 2011 is Grounds van podium voor traditionele wereldmuziek naar meer eigentijdse wereldmuziek met invloeden van pop, jazz en cross-over getransformeerd. Directeur Oscar van der Pluijm: “Daar komt een gemêleerd publiek op af, veel jonger dan bij traditionele wereldmuziek. Wij programmeren niet alleen de muziek en artiesten waar vraag naar is, maar proberen ook nieuwe dingen uit. Als je alleen vraaggericht program-meert heb je geen smoel.” Deze mentaliteit zorgt voor een gevarieerd aanbod van muzikanten: van grote artiesten op wereldniveau tot amateurs en jong talent uit de wijk.

Delfshaven, waar Grounds is gevestigd, herbergt een groot informeel netwerk van uiteenlopende muziekstijlen. Denk aan gospel, hiphop en Kaapverdische muziek. Grounds wil daar op aansluiten en een grote en gemengde groep muziekliefhebbers aantrekken. “We willen geen ufo in de wijk zijn, maar juist een onderdeel van de wijk.” Er is een speciale wijkcoördinator aangesteld die de wijk intrekt om actief contact te leggen. Daardoor leren steeds meer buurtbewoners Grounds kennen, zodat zij Grounds weten te vinden en ook op andere locaties in de wijk een programma-aanbod gerealiseerd kan worden. Dat bevordert (jong) talent. Ook is er een samenwerking met het Rotterdams Volkstheater waarmee Grounds o.a. Werelds Delfshaven organiseert.

Grounds is belangrijk in een stad waar wijken snel veranderen en culturen wegen en manieren zoeken om zich te uiten. De programmering gaat voorbij aan hokjes van etniciteit en nationaliteit. Er is sprake van overlap en vermenging. “We kijken niet naar groeperingen, maar gaan voor inclusiviteit. We weerspiegelen de diversiteit van Rotterdam en bieden een unieke inkijk in hedendaagse wereldmuziek.”