nr. 0080

Rotterdamse ReddingsBrigade

De Rotterdamse ReddingsBrigade (RRB) staat voor leren zwemmen, zwemmend redden, strandwacht Maasvlakte en beveiliging van evenementen. Het is de (t)rots in de Rotterdamse branding.

Op twee kleine wedstrijdzwemverenigingen na, kende Rotterdam honderd jaar geleden geen zwemonderwijs. Met alle grachten en havens in de stad, verdronken er daardoor veel mensen. Er moest toen iets gebeuren, want mensen konden niet zwemmen en niet redden. Om alle Rotterdammers te leren zwemmen werd in 1925 de vereniging RRB opgericht. De eerste les werd gegeven in het Rotterdamse Maasbad, een buitenbad. Tegenwoordig is de RBB actief in vijf Rotterdamse binnenzwembaden.

Voorzitter Kevin van den Hengel is al 28 jaar betrokken bij de RRB. Als 8-jarige werd hij lid en startte in 2002 als vrijwilliger. In 2012 werd hij lid van het bestuur en sinds 2017 is hij voorzitter. “We hebben nu zo’n achthonderd leden en honderdvijftig vrijwilligers”, vertelt Kevin. “Jeugdleden willen hun zwemdiploma halen. Omdat wij volledig op vrijwilligers draaien, kan dat goedkoop. Kwaliteit is daarbij belangrijk. Iedereen die je nu goed leert zwemmen, hoef je niet te redden.”

Het belangrijkste vindt Kevin de lol in het zwemmen, het vertrouwen om te zwemmen en om te genieten van het water in plaats van bang te zijn. “Iedereen kan bij ons terecht, jong, oud, valide, anders valide noem maar op. Wil je zwemmen dan zorgen wij daarvoor. We proberen zo veel mogelijk verschillende groepen te betrekken om verbindingen te leggen. Dat is ons dierbaarder dan heel groot groeien.”

Naast zwemonderwijs biedt RRB ook zwemmend en varend redden aan. Zo zijn strandwachten voor het Slufterstrand op de Tweede Maasvlakte RRB-vrijwilligers. En voor waterhulpverlening bij kleinschalige evenementen zoals het concert in de Leuvehaven, rondje Noordereiland en de Sinterklaasintocht is RRB ook van de partij. Zelfs bij calamiteiten kan de Veiligheidsregio een beroep doen op de RRB.