nr. 0087

Rotterdam Chinese New Year

Eeuwenoude tradities en rituelen zoals de leeuwen- en drakendans houden de Chinese cultuur in ere. Chinees Nieuwjaar in Rotterdam biedt een inkijk in de mythen en sprookjesachtige verhalen: een feest van kleur, opwinding en verbinding.

Chinees Nieuwjaar wordt al sinds 1970 in Rotterdam gevierd. Sinds 2016 organiseert Stichting China Festivals Rotterdam het festival samen met Vivre Productions. Op diverse locaties door heel Rotterdam zijn er activiteiten, gericht op het uitdragen van de Chinese cultuur. “Het zijn festiviteiten die op een positieve manier aandacht besteden aan de Chinese cultuur, laagdrempelig zijn en daardoor iedereen blij maken en betrekken”, aldus de organisatoren.

Het feest is een optocht door de straten van Rotterdam. De route loopt van Katendrecht, waar de eerste Chinezen in Rotterdam aankwamen, naar de West-Kruiskade, ook wel het Rotterdamse Chinatown genoemd. Onderweg wordt op meerdere plekken de drakendans opgevoerd. Hier verdrijft de draak symbolisch boze geesten. Ook de leeuwendans wordt vaak gedanst. Deze dans brengt geluk en voorspoed. Naast deze symboliek, draait het feest om sociale gewoonten die van generatie op generatie worden overgedragen.

Chinees Nieuwjaar wordt over heel de wereld gevierd. De mix van culturen in Rotterdam draagt bij aan het Rotterdamse succes. “Het is een kleurrijk feest van verbinding en gezelligheid voor de hele familie. China heeft een interessante cultuur, dat maakt nieuwsgierig. Het zijn bijna sprookjesachtige, mythische verhalen zonder godsdienstige of politieke betekenis.
Het is een
leuk feest. Dat is de kracht van deze viering.

De ambitie van de organisatoren is om Rotterdam het brandpunt van Chinese activiteiten in heel Nederland te laten zijn. “De allereerste Chinezen in Nederland vestigden zich in Rotterdam. Dus is het logisch dat Rotterdam ook het voortouw neemt in de vieringen. We willen dé landelijke viering worden en het nóg groter neerzetten!