nr. 0095

Baroeg

Het crème de la crème uit de internationale (hard)rock- en punkscene heeft er ooit wel eens de zaal plat gespeeld. Maar Baroeg heeft ook – gewoon – een buurtfunctie. En is al meer dan veertig jaar live and kicking…

In 1981 begon Baroeg in IJsselmonde op Zuid als Open Jongeren Centrum. Leon van Rijnsbergen, directeur en programmeur van Baroeg, vertelt: “In de jaren ‘80 was er veel jeugdwerkloosheid en behoefte aan jongerencentra. In de jaren ‘90 werden we van jongerencentrum een muziekcentrum. Daarna ontwikkelden we ons steeds meer als poppodium. We zijn geen jongerenwerkers meer, maar vervullen nog wel zo’n rol. We werken veel met jongeren, bijvoorbeeld ook als ze een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Rond 2005 had Baroeg een slechte naam in de buurt. “Onbekend maakt onbemind”, aldus Leon. Door kennismaking en samenwerking met buurtcomités leerden de bewoners Baroeg kennen en groeide de goodwill. “We organiseren nu uitjes voor ouderen in de wijk en bijvoorbeeld een tienerdisco. Een mevrouw van 97 wilde per se haar verjaardag bij ons vieren.

Baroeg is het enige grotere muziekpodium in Nederland dat harde alternatieve muziek programmeert. Dit is te danken aan Rene Veerkamp, die zich in de jaren ’90 toelegde op het boeken van bands met een grillig gitaarrandje, voor jong en oud. Wereldbekende acts en artiesten traden er op, maar ook beginnende bands kregen er een kans. Nog altijd is dat het uitgangspunt van Baroeg.

Om in de rest van de stad zichtbaar zijn, wordt veel samengewerkt met onder andere Rotown, V11 en het Eendracht Festival (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0065). Jaarlijks wordt een openluchtfestival in het Zuiderpark georganiseerd: Baroeg Open Air. “Het gaat ons om pure gezelligheid en de liefde voor extreme muziek”, aldus Leon. De achterban van ongeveer tachtig vrijwilligers is hondstrouw. Sommigen helpen al meer dan vijfentwintig jaar.