nr. 0095

Baroeg

Dit poppodium, dat veel met vrijwilligers werkt, programmeert harde alternatieve muziek én heeft daarnaast een buurtfunctie.

“Het gaat bij Baroeg om pure gezelligheid en de liefde voor extreme muziek.” 

Het Rotterdamse poppodium Baroeg in IJsselmonde op Zuid begon in 1981 als Open Jongeren Centrum40 jaar later is  het uitgegroeid tot een iconisch alternatief poppodium. Baroeg is dé plek voor muziekstijlen als rock, metal, hardcore, punk en psychobilly 

Jongeren
Leon van Rijnsbergen, directeur en programmeur van Baroeg vertelt: “In de jaren ‘80 was er veel jeugdwerkloosheid en behoefte aan jongerencentra. In de jaren ‘90 werden we van jongerencentrum een muziekcentrum. Daarna ontwikkelden we ons steeds meer als poppodium. We zijn geen jongerenwerkers meer, maar vervullen nog wel zo’n rol. We werken veel met jongeren, bijvoorbeeld ook als ze een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. 80 vrijwilligers helpen in de keuken of met de productie. Maar we hebben ook oudere vrijwilligers. Sommigen helpen ons al 25 jaar.”

Alternatief
Leon: “Dankzij jongerenwerker Rene Veerkamp, die in de jaren 90 de programmering ging doen, is Baroeg een alternatief muziekpodium gewordenWie het lef heeft om te specialiseren houdt het lang vol. Sommige stijlen trekken een ouder wordend publiek, maar we volgen ook nieuwe muziek waar een jong publiek voor komt. We richten ons op bezoekers tussen de 25 en 45 jaar.”

Buurtfunctie
Leon: “Vijftien jaar geleden hadden we een slechte naam in de buurt. Onbekend maakt onbemind. Door kennismaking en samenwerking met buurtcomités leerden de bewoners ons kennen en groeide de goodwill voor Baroeg. We organiseren nu uitjes voor ouderen in de wijk en bijvoorbeeld een tienerdisco. Een mevrouw van 97 wilde per sé haar verjaardag bij ons vieren.” 

Samenwerking
Leon: “We willen ook in de stad zichtbaar zijn en werken samen met o.a. Rotown en het Eendrachtfestival. Ook programmeren we op het lichtschip Vessel 11, waar kleinere bandjes beter tot hun recht komen dan in BaroegDaarnaast organiseren we jaarlijks een openluchtfestival in het Zuiderpark, Baroeg Open Air. Dat vindt in 2021 plaats op zaterdag 11 september.” 

Baroeg is het enige grotere muziekpodium iNederland dat harde alternatieve muziek programmeert. Het werkt veel met vrijwilligers én heeft een buurtfunctie, wat vrij bijzonder is voor een poppodium met harde muziek. Baroeg is daarom, tijdens het 40-jarig bestaan op donderdag 6 mei 2021benoemd tot ‘Echt Rotterdams Erfgoed’.