nr. 0010

Richard Voogt van het
Stofzuigerhuis

Het Stofzuigerhuis is de winkel van Richard Voogt, die in de voetsporen van zijn vader en opa is getreden als ‘dé stofzuigerspecialist’.

Aan de Beijerlandselaan is een kleine winkel gevestigd die al sinds 1938 van de vloer tot aan het plafond vol staat met stofzuigers en alle onderdelen en zakken die daar bij horen. Trots vertelt Richard: “We hebben zo’n 50.000 onderdelen op voorraad en kunnen leveren voor modellen die tot 50 jaar terug gaan.” En als hij het onderdeel niet heeft, kan Richard de stofzuiger misschien wel repareren. Want sinds zijn 13de loopt hij hier al rond.

Omdat Richard al zo lang op deze plek is gevestigd, heeft hij veel ondernemers zien komen en gaan. Met veel ondernemers heeft hij goed contact. Regelmatig komen ze bij hem binnen met vragen over van alles en nog wat. Richard helpt ze graag, of hij schakelt de stichting in die speciaal is opgericht om ondernemers te steunen. Richard omschrijft de buurt als een gezellige, warme, multiculturele samenleving. “Het leuke is dat als je normaal doet tegen wie dan ook, de mensen gewoon bij je terug komen.”

In de coronaperiode gaat het eigenlijk heel goed met de winkel. Richard vertelt: “De mensen zijn meer gaan stofzuigen. En ja, dan gaan de stofzuigers eerder kapot.” Maar Richard ziet en hoort ook andere verhalen: “Het is heel jammer dat veel collega-ondernemers het niet druk hebben. Zij stoppen ermee, waardoor veel panden nu leeg staan. Heel triest dat aan mijn leuke keerzijde een negatieve keerzijde zit.”