Funda Baysal

Kunstproject ‘Verhalen in klei’

Funda is een Rotterdams-Turkse kunstenaar die vooral werkt met keramiek. Haar studio is in het Wijkpaleis. Ze vindt het interessant om door het gebruik van haar technische kennis van keramiek – denk aan het gebruik van de gereedschappen, het materiaal, de samenstelling van het glazuur en hitte van het stookproces – de werkelijkheid zoals zij én anderen die ervaren vast te leggen. Daarnaast is zij ook in het bijzonder gegrepen door verhalen van mensen over het leven in de wijk. Op haar inlevende manier luistert zij naar de vele verhalen om die vervolgens een plek te geven in haar kunstwerken. 

De methode van Funda

In de wijk Hillesluis ontwikkelde zij een project waarbij zij verhalen van bewoners vertaalt naar kleiobjecten. De objecten worden samen met de bewoners tijdens een aantal workshops gemaakt. Vervolgens worden ze in epoxy gegoten en in de vorm van een zitmeubel terug gebracht de wijk. De meubels vormen zo aanleiding voor gesprekken en ontmoetingen. 

“Ik wilde de bewoners van Hillesluis met elkaar in contact brengen en zelf het verhaal van de wijk laten vertellen”, zegt Funda. “Tijdens de workshops gaf ik de deelnemers geen specifieke opdracht; ze kregen volledig de vrije hand. Soms waren de bewoners nog wat verlegen, maar als ze eenmaal over hun leven vertelden, ging het maken van hun persoonlijke kunstwerk vanzelf”, aldus Funda. “Een aantal deelnemers had nog nooit gekleid. Dat maakte het extra spannend en leuk, en de klei werd een middel om met elkaar in gesprek te gaan. De vervaardigde objecten gaan over gezin en familie, relaties, over het land van herkomst, migratie, veiligheid, verlangens, liefde, verlies en gemis. De kleine werken, gemaakt door jong en oud, heb ik vervolgens verwerkt in drie meubelstukken van hars. Zo zie je tientallen intieme, lieve, interessante, maar ook erg grappige verhalen.”

Reizen door de wijk
De drie transparante kunstobjecten in de vorm van meubels vertellen samen het verhaal van Hillesluis en zullen in het nieuwe jaar gaan reizen door de wijk. Met een bijgevoegde QR-code kan het publiek de verhalen van de bewoners teruglezen. In december 2023 en januari 2024 waren de kunstwerken te bewonderen in Huiskamer Riederkwartier.
In 2024 gaan de kunstwerken op reis door wijk. 

De workshops en verhalen van de makers

Workshop 1 & 2

Tijdens de eerste twee workshops in Huiskamer van de wijk Riederkwartier zijn er unieke kunstwerken gemaakt die een persoonlijke boodschap of wens vertellen.
Opa en kleinzoon maakte een schaakbord. Opa vertelt: “Adam is slim, hij heeft het schaken zichzelf aangeleerd. Nu leert hij het mij.”
“Ik heb een hartje gemaakt omdat ik wil dat er vrede is in de wijk. Want er wordt nu veel gevochten in de wijk. Ik vind dit niet eng maar heb het liever niet”

Workshop 3

Tijdens de derde workshop sloot Funda aan bij een bestaande groep in de wijk: ‘De Plusclub’. Dit is een inloopmoment voor 55+ bewoners uit de buurt in Huiskamer van de Wijk Riederkwartier.  

Richard heeft twee poppetjes gemaakt, een van zichzelf en een van zijn vriendin. Hij startte met het maken van zichzelf. “Ik heb mezelf gemaakt, want met dit soort dingen kan je maar beter dichtbij jezelf blijven.”

Workshop 4

Tijdens de vierde workshop sloot Funda aan bij en bestaande groep in de wijk ‘De Creaclub Hillesluis’, een inloopmoment voor bewoners uit de buurt in Ontmoetingszaal het Laantje.

“Ik heb nog nooit gekleid, vroeger in mijn tijd deden we dat niet. Ik vind het een traktatie om dit nu te doen. Mijn handen zijn heel vies maar ik vind het heerlijk. Ik wist niet wat ik moest maken dus toen ging ik rolletjes kleien en dit vormden weer letters en een hoedje. Dit kunstwerkje kwam uit mijn gevoel”

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.