Funda Baysal

Funda is een Rotterdams-Turkse kunstenaar die vooral werkt met keramiek. Haar studio is in het Wijkpaleis. Ze vindt het interessant om door het gebruik van haar technische kennis van keramiek – denk aan het gebruik van de gereedschappen, het materiaal, de samenstelling van het glazuur en hitte van het stookproces – de werkelijkheid zoals zij én anderen die ervaren vast te leggen. Daarnaast is zij ook in het bijzonder gegrepen door verhalen van mensen over het leven in de wijk. Op haar inlevende manier luistert zij naar de vele verhalen om die vervolgens een plek te geven in haar kunstwerken. 

De methode van Funda

In de wijk Hillesluis ontwikkelde zij een project waarbij zij verhalen van bewoners vertaalt naar kleiobjecten. De objecten worden samen met de bewoners tijdens een aantal workshops gemaakt. Vervolgens worden ze in epoxy gegoten en in de vorm van een zitmeubel terug gebracht de wijk. De meubels vormen zo aanleiding voor gesprekken en ontmoetingen. 

De workshops

Tijdens de eerste twee workshops in het Huis van de Wijk Hillevliet zijn er unieke kunstwerken gemaakt die een persoonlijke boodschap of wens vertellen.
“Alles in je leven wat je tegenkomst heeft met elkaar te maken. Daarom heb ik ringen gemaakt die met elkaar verbonden zijn.”

Opa en kleinzoon maakte een schaakbord. Opa vertelt: “Adam is slim, hij heeft het schaken zichzelf aangeleerd. Nu leert hij het mij.”
“Ik heb een hartje gemaakt omdat ik wil dat er vrede is in de wijk. Want er wordt nu veel gevochten in de wijk. Ik vind dit niet eng maar heb het liever niet”

De wijkagent maakte een tegel met de tekst ‘Thuis in Hillesluis’. Hij vertelt: ” Ik ben de wijkagent en werk vooral in Hillelsuis en doe dit met veel plezier en dat heb ik op de tegel gezet.” 

Tijdens de derde workshop sloot Funda aan bij en bestaande groep in de wijk ‘De Plusclub’, een inloopmoment voor 55+ bewoners uit de buurt in Huiskamer Riederkwartier.  

Richard heeft twee poppetjes gemaakt, een van zichzelf en een van zijn vriendin. Hij startte met het maken van zichzelf. “Ik heb mezelf gemaakt, want met dit soort dingen kan je maar beter dichtbij jezelf blijven.” Vroeger werd hij altijd ‘Pietje-pik-alles’ genoemd, waarom wist hij niet precies, hij kon wel veel hebben altijd. “De poppetjes hebben heel veel sierraden om, dat heb ik zelf ook altijd. Vandaag draag ik alleen maar goud, maar ik heb thuis ook nog heel veel zilver. Die sierraden zijn aandenkens aan overleden personen, zoals deze ketting, die kreeg ik van mijn moeder. Maar het zijn ook aandenkens aan momenten, sommige sierraden heb ik bijvoorbeeld met mijn vriendin gekocht en anderen heb ik zelf gekocht.”

“Ik maak bloemen, daar houd ik van. Ze geven vrolijkheid, gezelligheid. Mijn lievelingsbloem is de zonnebloem, die brengt echt het zonnetje.” Jolanda is graag creatief bezig. “In het Cultuurhuis aan de Groene Hilledijk geef ik lessen in haken en naaien. We doen daar ook schilderen, er is een kidsclub en er is theater. Als ik dingen maak ben ik wel een perfectionist, op de een of andere manier krijg ik dat niet afgeleerd. Deze bloemen moeten dus ook precies worden zoals ik ze in gedachten heb.” 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief!

(vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)