nr. 0004

Floating Farm

Floating Farm is de eerste drijvende boerderij ter wereld.  Alle melkproducten worden verkocht en gemaakt op het eigen terrein.

In Rotterdam is sinds mei 2019 in het M4H-gebied in Rotterdam de eerste drijvende boerderij ter wereld operationeel. Minke van Wingerden, mede-initatiefnemer van Floating Farm, vertelt: “De hoeveelheid landbouwgrond in de wereld neemt door allerlei oorzaken af. Daarom vonden wij het interessant om te kijken of we op het water kunnen boeren. Wij zijn heel trots op onze boeren, omdat de koeien veel melk produceren en hun vacht glanst. Dat zijn allemaal indicatoren dat het goed gaat met onze koeien.”

Alle melkproducten worden gemaakt en verkocht op het eigen terrein. Er is een rauwe melktap waar veel bewoners uit omliggende wijken rauwe melk komen halen. Zoals Juliana (Wijkcollectie BoTu nr. 0015) die er zelf kaas van maakt.

Minke: “Met onze boerderij vestigen we hier in het Merwe-Vierhavens gebied een sociaal hart en daaromheen ontstaat een nieuwe gemeenschap.
Wat ik heel mooi vind is dat het project ook enorm wordt gedragen door een hele grote groep vrijwilligers. Sinds de coronacrisis is de winkel aan de wal en hebben vrijwilligers van een soort hooiberg een winterproof winkel gemaakt. We zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers, zoals krachtige mensen die het leuk vinden om onze producten de stad in te brengen en mensen die het leuk vinden om een dagdeel in onze winkel te zijn. Ook zou het mooi zijn om ons verhaal te laten vertellen door mensen die het leuk vinden om voor een groep te staan.”