Museumdirecteur Beke Olyrhook

Wijkcollectie OMWD nr. 0005

“Deze Museumbox staat voor mijn ontdekkingstocht naar manieren om me hier in mijn wijk als bewoner meer verbonden te voelen met de wijk en andere wijkbewoners.” 

Beke Olyrhook maakt al jaren verhalende video’s en kunstzinnige projecten. Een tijdlang was ze voor OPEN Rotterdam vlogger in verschillende Rotterdamse wijken. Vlak voor de coronapandemie verhuisde ze van Crooswijk naar Oud-Mathenesse. Tijdens de eerste lockdown viel er een flyer op de deurmat met een link naar een enquête over leefbaarheid in de wijk. Zo kwam ze voor het eerst in aanraking met de bevlogen bewonersvereniging Mathenesse aan de Maas (MadM). Daar was behoefte aan creatief talent en raakte ze naar eigen zeggen in rap tempo nauw betrokken bij het voorzetten van de missie en boodschap van de beweging: het meer op de kaart zetten van Oud-Mathenesse en Witte Dorp en deze vergeten wijk verbinden met omliggende gebieden. 

Beke: “Ik kwam bij een vergadering in contact met een oude bekende, Oscar Langerak van Online Video Producties. Hij riep spontaan dat we wel samen straatinterviews konden doen. Zo stond ik ineens vox-pops te presenteren. Daarna kwam het hosten van bijeenkomsten en heb ik een periode met enthousiasme de social media verzorgd. Daarbovenop werd ik samen met Annemarie Sour ook nog eens hoofdredacteur van de eerste twee edities van #MadM Magazine, het kleurrijke wijkmagazine. Ik ben dankbaar voor alle ontwikkelkansen die ik bij MadM heb gehad.” 

De laatste periode is Beke vooral op zoek naar persoonlijke verbinding met haar woonplek. Minder vanuit een professionele rol en meer vanuit de behoefte aan connectie als mens en bewoner. De boom in de Museumbox staat symbool voor die zoektocht en groeiende behoefte. 

 

Over de Museumbox  

“Een boom gaat over wortelen en je geaard voelen, het creëert een plek waar je stevig staat. De wortels geven de boom voeding en genoeg water. Onder de grond staat de boom in verbinding met andere planten en bomen.” 

“Deze Museumbox staat voor mijn ontdekkingstocht naar manieren om me hier in mijn wijk als bewoner meer verbonden te voelen met de wijk en andere wijkbewoners.” 

 

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.