Museumdirecteur Joke Vosbergen

Wijkcollectie OMWD nr. 0001

“Ik ben geen mopperaar. Mijn instelling is niet zeuren over wat er niet goed gaat in de wijk, maar het gewoon zelf oppakken.” 

Joke Vosbergen is vrijwilliger sinds 2008. Na haar pensioen kwam ze steeds meer in contact met haar buren. Jarenlang zat ze bij Buurt Bestuurt, een comité waar ze samen met bewoners, gemeente, handhaving en politie samenwerkte voor het belang van de wijk. Sindsdien is ze op allerlei plekken actief. Joke: “Ik ben geen mopperaar. Mijn instelling is niet zeuren over wat er niet goed gaat in de wijk, maar het gewoon zelf oppakken.” 

“Ik beheer een Lief&Leedpotje van Opzoomer Mee voor bewoners uit ons wooncomplex. Ik heet nieuwe bewoners in ons gebouw welkom in het gebouw en de wijk. Bloemen vinden ze altijd leuk. Ik geef ook bloemen als iemand ziek is of als mensen bijvoorbeeld zestig jaar getrouwd zijn.” 

Joke is ook betrokken bij activiteiten in de wijk. “Door te helpen bij diverse evenementen heb ik afgelopen jaren veel beleefd. Er was een keer een ijsbaan geregeld, dus zorgde ik dat de vrijwilligers hier in huis naar het toilet konden. Ze hebben tijdens een wijkevenement ook een keer pannenkoeken bij mij thuis staan bakken en ballonnen met confetti opgeblazen. Ik had toen zo’n drie maanden confetti in huis. Maar daar geniet ik juist zoveel van!” 

Over de Museumbox
“Het bloemetje van Opzoomer Mee is nog steeds het begin van het contact met mijn buren en de wijk. Mijn netwerk van de gemeenschap is vanuit mijn eigen gebouw gegroeid, hier is het begonnen. Daarom heb ik mijn eigen appartement verbeeld, met een bloemetje van klei die mijn moeder heeft gemaakt. Mijn ouders kwamen in 1938 in de wijk wonen, nu zijn ze er toch ook een beetje bij.”  

“Mijn box laat ook mijn houding zien als actieve bewoner. Je moet niet achter de geraniums blijven zitten maar nieuwsgierig blijven. Je openstellen verandert alles, dan blijf je in contact met elkaar en maak je leuke dingen mee. De confetti die na een wijkevenement maandenlang in mijn huis is blijven liggen, staat daar symbool voor.” 

Museumboxen
Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.