Museumdirecteur Oksana Savchuk 

Wijkcollectie OMWD nr. 0006

“Deze vintage blouse heeft mij overal naartoe gevolgd. Ik denk dat ik zo’n 16 of 17 jaar was toen ik hem kreeg.”

Oksana Savchuk is wijkraadslid in Oud-Mathenesse en betrokken bij verschillende groene, sociale projecten in de wijk. 

Geboren en getogen in Ivano-Frankivsk, Oekraïne, trekt Oksana na haar studie architectuur naar het buitenland waar zij twee masters haalt. Na Zweden en België komt Oksana in Rotterdam terecht voor een stage. Ze wordt verliefd op de wijk Oud-Mathenesse omdat het haar doet denken aan Oost-Europa. Inmiddels heeft ze een vast contract en koopt er met haar vriend een klushuis. Ze verbouwen en isoleren het huis op een duurzame wijze. 

Het vergroenen van de wijk staat hoog op haar agenda en rond 2020 helpt Oksana mee met een community geveltuindag. Ze ontmoet medebewoner Nikolas Kühn en samen nemen ze het voortouw om een stadsmoestuin voor en door bewoners te maken.  

Over de Museumbox 

De Museumbox van Oksana laat een tijdlijn zien van haar reis uit haar geboorteland Oekraïne naar West-Europa. Als symbool kiest zij daar een vintage blouse voor. Vlak nadat Oksana wijksraadslid werd, brak de oorlog uit in Oekraïne. Haar geboorteland kreeg een prominente rol binnen haar werk in Rotterdam en de wijk raakte wat meer naar de achtergrond. Desondanks staat de blouse symbool voor zowel Oekraïne als de wijkmoestuin. 

Oksana: “Deze vintage blouse heeft mij overal naartoe gevolgd. Ik denk dat ik zo’n 16 of 17 jaar was toen ik hem kreeg. Ik woonde toen nog in mijn geboortestad Ivano-Frankivk. Het is bijzonder dat ik deze blouse nog heb omdat ik hem niet zo vaak draag. Toch nam ik hem mee naar Zweden toen ik daar ging studeren. Een speciale Oekraïense folk-blouse van mijn oma ben ik tijdens mijn vele verhuizingen verloren, maar dit vintage shirt daarentegen blijft mij volgen waar ik ga. Ik draag de blouse op de foto vlak voor de opening van onze stadsmoestuin in Oud-Mathenesse, die ik samen met Niko heb gecreëerd. De blouse representeert nu de link tussen de natuur, mijn geboorteland dat in oorlog is en de wijk Oud-Mathenesse waar ik als bewoner actief ben.” 

 

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.