nr. 0007 Houtsnijder Martin

Ik werk thuis voor mijn deur aan houten kunstprojecten. Er lopen altijd veel mensen langs die dan even komen kijken wat ik aan het doen ben. Ze vragen dan wat ik maak, of er een gedachte achter zit of ze vertellen wat ze er zelf in zien. Hier ontstaan dan altijd interessante gesprekken over 

Martin van Wijk maakt sculpturen van gerecycled hout dat hij op straat vindt. Met zijn kunst vertelt hij verhalen over verbinding.  

Kunst op de stoep 
Op straat, pal voor zijn woning werkt Martin aan allerlei houten kunstobjecten. “Mensen die langslopen vragen vaak wat ik aan het doen ben”, vertelt hij. “Ze willen dan weten wat ik maak en of er een gedachte achter zit. Of ze vertellen wat ze er zelf in zien. Zo ontstaan altijd interessante gesprekken en maak ik verbinding met mensen.” Martins kunstwerken, zoals harten, symbolen en abstractere sculpturen, gaan ook allemaal over verbinding. Zijn materialen vindt hij op straat of krijgt hij van mensen uit de omgeving. “Soms haal ik stukken hout uit containers. Van wat bijvoorbeeld eerst een boekenkast was, kan ik weer wat anders maken.” 

Helpende hand 
Al vanaf zijn vierde jaar is Martin bezig met houtbewerking, hij heeft het zichzelf geleerd. “Ik weet eigenlijk niks van hout”, lacht hij. “Ik weet vaak niet eens met welke boomsoort ik aan het werken ben.” Sinds twee jaar is Martin ook aan de slag bij CultuurWerkplaats Tarwewijk. Dat was meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik voelde me er thuis en welkom. Na een tijdje had ik zin om op de werkplaats mijn handen uit de mouwen steken en hielp ik waar ik kon. Het is echt geven en nemen hier. Het is prettig dat er niets van me wordt verwacht, maar toch doe ik veel voor het wijkcentrum. Tussen de bedrijven door werk ik er ook nog aan mijn eigen kunststukken.” 

Herkend worden 
Martin groeide op in Tarwewijk en woont er al bijna zijn hele leven. Hij kent veel mensen in de wijk en bewoners herkennen Martin van het houtbewerken op straat. “Ik hoorde laatst iemand zeggen dat ze me ‘de houtsnijder van Zuid’ noemen, tof hè?” Dat Martin herkend wordt geeft hem een goed gevoel. “Eigenlijk voelt het als een soort bekroning van mijn werk. Ik zit daar ondertussen alweer twee jaar voor de deur kunst te maken en het is tof om te horen dat mensen dat opgevallen is.”