nr. 0011

Keilepand

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke uitgangspunten voor het Keilepand.

Monica Adams vestigde zich in 2015 in het Merwe-Vierhavens gebied met haar eigen architectenbureau Studio Adams en architectenbureau Group A. De 1400m2 van het pand aan de Keilewerf is stukje bij beetje aangepakt.

Monica vertelt: “Vrij snel nadat we hier waren ingetrokken werd het gebouw onteigend door Gemeente Rotterdam. “We hebben de afspraak met ze gemaakt dat wij de trap zouden maken en dat zij het casco zouden aanpakken. Dat laatste ging niet snel genoeg en bracht ons op het idee het pand te kopen. Dat proces nam drie jaar in beslag. Uiteindelijk hebben we 15.000 m2 gekocht, een behoorlijke ruimte om te vullen. In 2019 zijn we gaan verbouwen.”

Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke uitgangspunten voor het Keilepand. Zowel in gebruik van het pand en de samenwerking met anderen in het gebied als in de ontwikkeling van M4H als onderdeel van de stad.

Het gebouw is zo ingedeeld dat op de eerste verdieping alle kantoren van de architectenbureaus en de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam) gevestigd zijn; op de begane grond zitten bedrijven die zich bezig houden met houtbewerking en in de kelder werken voedselgerelateerde bedrijven zoals Kaapse Brouwers en Rechtstreex. In de laatste hal zit Food Union, een grote inspiratieruimte voor koks.

Samen met de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam), ook een gebruiker van het Keilepand, wordt gewerkt aan tentoonstellingen en kennisdeling. “Onder de paraplu van de IABR , zijn we met Studio Adams Aankeilen gestart. Aankeilen is een mix van lezingen en debat waarin maatschappelijke opgaven worden gekoppeld aan de lokale actualiteit van M4H.” De sessies dragen bij aan de wens van Adams en haar collega’s mee te willen bouwen aan een betere toekomst voor het gebied en de stad.

Monica heeft strategisch gehandeld door mede-eigenaar van het pand te worden. Daarmee heeft ze een stem in de ontwikkeling van het gebied. Inmiddels werken in het Keilepand ca. 17 bedrijven met zo’n 200 medewerkers.