nr. 0018

CMNITY 

“CMNITY is de spin in het web voor creatieve freelancers.”  

Gordon Sana is oprichter van CMNITY: een onderneming die creatieve freelancers en opdrachtgevers bij elkaar brengt. Het bedrijf is gevestigd in verzamelgebouw Vertrekhal Oranjelijn aan de Rotterdamse Lekhaven.   

Verbindende factor
Gordon Sana verhuisde vijftien jaar geleden voor zijn studie van Utrecht naar Rotterdam. Hij was al jaren verliefd op Rotterdam, met name vanwege de bloeiende hiphopcultuur. Drie jaar geleden richtte hij CMNITY op: een co-work space met een fotostudio, vergaderruimtes en werkplekken voor creatieve makers. CMNITY verbindt daarnaast ook creatieve makers en opdrachtgevers met elkaar. “Creatieve freelancers zijn heel goed in hun vak, maar ze hebben vaak moeite met acquisitie”, zegt Gordon. “Ik wil ze daarbij helpen.” Hij was meteen verkocht toen hij het kantoor in de Oranje Vertrekhal zag. “Het was een witte, strakke ruimte die we met eigen middelen zelf hebben opgeknapt. Zoals de mural, geschilderd door mijn broertje.” 

Van commercie tot maatschappelijke betrokkenheid
Naast deze commerciële tak is CMNITY ook actief in het maatschappelijk domein door allerlei evenementen en workshops te organiseren. “Denk daarbij aan mental health events tot aan game nights”, zegt Gordon. “Binnenkort gaan we ook weer workshops organiseren op gebied van talentontwikkeling.” Op persoonlijke titel is hij themavoorzitter van Denktank New Deal Cultuur Rotterdam en projectleider bij de Creatieve Coalitie: een koepelorganisatie die de stem van professionals in de culturele en creatieve sector vertegenwoordigt. Samen met 44 belangenorganisaties werken zij aan een betere arbeidsmarkt voor creatieve makers en uitvoerenden.  

Voorbeeldfunctie
Gordon vindt representatie van gekleurde mensen belangrijk. “Ik wil laten zien dat gekleurde mensen op eigen kracht een organisatie kunnen neerzetten die meetelt binnen de culturele sector. Hierin wil ik graag een persoonlijk voorbeeld zijn.” Hij haalt zijn inspiratie uit echte doeners die het laten lukken. “En uit mijn voorgangers: mannen en vrouwen uit de tijd van de civil rights movement, zoals Martin Luther King en Malcom X.” Ook succesverhalen als Tyler Perry en Kanye West zijn voor hem een bron van inspiratie. Daarnaast, dichter bij huis: zijn ouders. “Vroeger dacht ik dat mijn vader de ondernemer was in ons gezin. Tot ik er later achter kwam dat mijn moeder eigenlijk de onderneemster is: zij motiveert me altijd om door te gaan. Het verbindende heb ik van mijn vader. Hij is muzikant en heeft daarnaast ook een belangrijke rol binnen de marrongemeenschap in Nederland.”