nr. 0026

2e kamer More Faya 

Errol Burger: “Wij zijn de 2e kamer, zonder Rutte”

Tijdens de Muzikale VerhalenWandeling BoTu in 2021 trad Errol Burger, samen met zijn band de 2e Kamer More Faya, op bij Huis van de Wijk Pier 80. Een feest om mee te maken!

Errol is erg betrokken bij de wijk, en niet alleen omdat hij met zijn band repeteert bij het Huis van de Wijk Pier 80. Hij werkt voor de gemeente als voorman bij Stadsbeheer Bospolder Tussendijken. Errol: “Samen met mijn team van 7 man houden wij de wijk schoon. Het gaat hierbij vooral om zwerfvuil maar ook om het opruimen van bladeren en soms het weghalen van onkruid”.

Errol doet dit werk al 27 jaar en heeft de wijk aanzienlijk zien veranderen: “Vroeger was de wijk echt vuil. In de jaren ‘94-’96 wil je niet geloven hoe vies het hier was! Overal lag brood en afval en daar kwamen ratten en meeuwen op af. Ik stelde toen een team samen om de wijk echt goed schoon te maken, maar ook om deze schoon te houden, want daar gaat het om”.

De straten van BoTu zijn het kantoor van Errol en zijn team, maar ook het Huis van de Wijk Pier 80. In de pauze drinken ze hier koffie en kunnen ze hier opwarmen als het weer wat kouder wordt. Zo ontstond ook het contact tussen Errol en Ivo Montijn (beheerder Huis van de Wijk Pier 80, BoTu Wijkcollectie nr. 0027).

Errol en Ivo leerden elkaar met de tijd steeds beter kennen en toen Ivo hoorde dat Errol in een band speelde bood hij ze in Pier 80 een plek aan om te repeteren. Ivo werd al snel fan van de Surinaamse liedjes en nodigde Errol met de band geregeld uit om op openingen en evenementen van Pier 80 te komen spelen. De wijk leerde Errol nu op een hele andere manier kennen. Niet alleen als voorman die de straten van BoTu schoon houdt maar ook als muzikant.

De band van Errol bestaat al sinds 1980 toen Errol van Suriname naar Nederland kwam. In Suriname was Errol altijd al met muziek bezig en dit wilde hij in Nederland voortzetten. Hij ging op zoek naar de juiste muzikanten en in no time had hij de 2e kamer More Faya opgericht.

Nou vraag je je natuurlijk af, waar komt deze naam vandaan?! Ook tijdens de VerhalenWandeling stelden meerdere wandelaars deze vraag. En precies dat vindt Errol leuk, de nieuwsgierigheid die de naam van hun band bij mensen opwekt. Errol: “Mensen snappen het niet en gaan nadenken. Welke band heet er nou 2e kamer, dat is toch gek haha! Maar dat vind ik leuk, mensen worden nieuwsgierig, vragen zich van alles af en willen vervolgens naar ons luisteren. Ze zijn benieuwd wat voor muziek we maken. More Faya betekent extra vurig, en dat is ook hoe we spelen heel temperamentvol! De gehele naam is eigenlijk als een grapje begonnen, maar juist omdat mensen het zo gek en grappig vinden heb ik de naam gehouden!”