nr. 0027

Huis van de wijk Pier 80

“Een ware ontmoetingsplek van de wijk”

Huis van de Wijk Pier 80 is een belangrijke plek voor de meer dan 40 vrijwilligers, bewoners van BoTu, marktbezoekers én marktkooplui van het Grote Visserijplein. Het gebouw is opgedeeld in drieën: de bibliotheek, Pier 80 en de sporthal. De lijst van activiteiten en groepen is eindeloos: zaalsport voor scholen, jongeren en ouderen, spreekuren, taallessen en programma’s voor kwetsbare groepen en reclassering. Bij goedkeuring van hun idee door de gebiedscommissie, mogen wijkbewoners gratis gebruik maken van een ruimte in Pier 80.

Ivo Montijn, beheerder van het gebouw, in dienst bij WMO Radar, en begeleider van de vrijwilligers vertelt: “Dit is een gebouw van 5.000 vierkante meter dat voorheen door een professioneel bedrijf werd schoongemaakt. Nu doe ik het met een hecht team van vrijwilligers. Hierdoor besparen we € 40.000. Het geld dat we uitsparen gebruiken we voor cursussen voor vrijwilligers: BHV, sociale hygiëne. Zo kunnen zij aan hun kwalificaties werken en bieden wij kwaliteit met betrekking tot gastheerschap en schoonmaak.”

Tot 2015 was Huis van de Wijk Pier 80 een hangplek voor alcoholisten en junks. De verbouwing in dat jaar heeft het gebouw veel goeds gedaan. Met alle functies is Pier 80 een ware ontmoetingsplek voor de wijk geworden, een echt Huis van de Wijk en enorm belangrijk voor het maatschappelijke leven in Delfshaven.