nr. 0030

Heilige Boontjes

Wat krijg je als een agent en een ouwe boef besluiten dat re-integratie beter, duurzamer en vooral leuker kan? Dan krijg je Heilige Boontjes. 

“Werken bij Heilige Boontjes is een manier van leven”  

Marco den Dunnen is agent en pedagoog. Rodney van den Hengel re-integratiedeskundige en sociaal en maatschappelijk vormer. Keer op keer zagen ze dezelfde jongeren de fout ingaan. In 2015 bedachten ze een nieuwe aanpak en openden een koffiebranderij en koffiebar in Rotterdam West. Inmiddels is koffiebar Heilige Boontjes een grand café geworden, gevestigd in het voormalige politiebureau aan het Eendrachtsplein. Naast koffie drinken kan je er ook ontbijten, lunchen en dineren. 

Heilige Boontjes biedt werk voor jongeren die moeilijk aan een baan komen. Naast jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen, zijn dit ook alleenstaande moeders en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ze werken in het Grand Café en de koffiebranderij. Een re-integratietraject duurt drie tot negen maanden. Daarna worden de medewerkers begeleid naar betaald werk of gaan ze weer naar school. Rodney: “We blijven altijd contact houden met oud-collega’s. Iedereen die ons traject heeft afgerond staat nog fatsoenlijk in de wereld. Het bewijst dat onze aanpak een goede kans van slagen in de maatschappij geeft.” 

Samantha Nuninga, sinds 1 januari 2022 directeur van Stichting Heilige Boontjes, startte bij Heilige Boontjes als vrijwilliger. Daarna werd ze coach, zodat ze nóg meer van betekenis kon zijn voor de jeugd. “Werken bij Heilige Boontjes is een manier van leven”, zegt ze.  

Van het verhaal, maar ook de service en de producten willen steeds meer mensen komen proeven. Heilige Boontjes is een begrip in de stad en daarbuiten. Zo drinken alle politieagenten in Nederland graag een verdacht bakkie of een straf bakkie. Voor de toekomst zijn er plannen voor meer locaties in andere steden. Ook zijn er ideeën voor netwerkuitbreiding met dokters en maatschappelijk werkers. 

Historisch object 
Tegeltableau koffiebranderij IJsendijk aan de Leuvehaven, 1930 

Zo langzamerhand is Rotterdam een echte koffiestad. Elke soort is hier te vinden in alle prijscategorieën. Van Nelle was ooit het bekendste merk, maar Rotterdam telde diverse koffieproducenten. Zoals stoom-koffiebranderij Van IJsendijk aan de Leuvehaven. Het trotse personeel schonk dit tegeltableau bij het 75-jarige bestaan. 

Ga voor meer informatie over dit historisch collectiestuk naar de website van Museum Rotterdam.