nr. 0052

Chantal Arts

Chantal Arts filmt optredens en evenementen in Rotterdam in haar eigen stijl en brengt dit bij de Rotterdammers thuis. 

“Alles wat ik doe heb ik mezelf aangeleerd, er is geen school voor, alles leer je gewoon in de praktijk” 

Chantal Arts legt alles vast wat in de stad gebeurt. ”Op mijn 14e ben ik begonnen met fotograferen, maar in film kan ik meer kwijt. Ik film nu zo’n 20 jaar grote evenementen. Tegenwoordig werk ik ook voor talkshows, dan interview ik bijvoorbeeld mensen op de West-Kruiskade.” 

Chantal heeft een eigen kanaal. “Sinds bijna 15 jaar plaats ik alles op YouTube, tegenwoordig onder de naam Star TV Rotterdam. Dat is gewoon mijn achternaam achterstevoren en binnenstebuiten. Ik zie mijzelf als de beeldbank van Rotterdam. Als je beeldmateriaal zoekt, kun je bij mij aankloppen. Ik heb het allemaal.” 

Chantal werkt alleen. “Ik film alles zelf en tegenwoordig doe ik ook het geluid. In mijn uppie sjouw ik materiaal voor 4 man mee. Ik zorg dat het in twee boodschappenwagentjes past. Zo blijft alles in eigen beheer. Het kost wat, maar is het allemaal waard.” 

Star TV Rotterdam is net zo veelzijdig als de stad. “Voor talkshows word ik ingehuurd, maar bij evenementen weet iedereen dat ik er gewoon ben. Hiervoor maak ik geen afspraken of zo. Ik volg ook rapgroepen zoals Delikt. Het gaat mij niet om het geld maar om de gezelligheid en de sfeer.”  

Chantal zorgt dat ze overal bij is. “Als ik ergens niet kan filmen, zoek ik een manier om toch een opname te maken. Dat is gewoon een sport. Ik wil goede registraties maken van evenementen. Iedereen kent me, daarom hoef ik ook geen reclame te maken. Zolang mijn lichaam het toelaat, wil ik doorgaan.” 

Historisch object
Figuurtegel stadsomroeper, ca. 1650 

Hoe raakte het publiek vroeger op de hoogte van ditjes en datjes in de stad? Door de stadsomroeper! Dat was iemand van betekenis. De stadsomroeper riep op de hoeken van de straten bewoners bij elkaar en verkondigde allerlei wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld verloren of gevonden zaken, openbare verkopingen of belangrijk stadsnieuws.  

Ga voor meer informatie over dit historisch collectiestuk naar de website van Museum rotterdam.