nr. 0081

Recreatieoord Hoek van Holland

Recreatieoord Hoek van Holland knipoogt naar vervlogen tijden. Honderd jaar geschiedenis is nog altijd voelbaar in de bijzondere ‘houten kampeerstad’.

Recreatieoord Hoek van Holland is in 1923 door gemeente Rotterdam opgezet. Rotterdammers wilden bij mooi zomerweer naar zee en daar ook graag overnachten. In het begin sliepen de recreanten in tentjes. Maar al snel bouwden ze kleine houten zomerhuisjes en werd het een ‘houten kampeerstad’.

Recreatieoord Hoek van Holland is één van de oudste vakantieparken van Nederland. Inmiddels bestaat het uit circa negenhonderd huisjes, tweehonderd stacaravans en een tentenveld.

De huidige recreanten vormen een unieke gemeenschap. Martin de Jong is een van hen. Het nog originele houten zomerhuisje van zijn grootouders wordt nu door de vierde generatie gebruikt. Het is een belangrijk deel van zijn familiegeschiedenis, zoals dat voor veel recreanten geldt.

Schrijver Mario Bruijns zorgde er middels een prachtige 2-delige boekenserie voor dat de geschiedenis van het recreatieoord in tekst en beeld naar boven is gekomen: ‘De houten kampeerstad van Rotterdam aan Zee’. Martin en Mario voelen zich erg betrokken en zetten zich samen met vele anderen met hart en ziel in voor het behoud van het recreatieoord. “Het is een plek waar iedereen in de zomermaanden tot rust komt. Doordat het niet door een commerciële partij wordt uitgebaat is het oorspronkelijke karakter behouden gebleven. Recreanten zijn hier geworteld en willen er blijven. Er ontstaan vriendschap-pen en zelfs relaties.”

Vanaf 2020 werd de kampeerstad in het bestaan bedreigd. Gemeente Rotterdam wilde het verkopen. Met vereende krachten zetten de recreanten de ene na de andere actie op touw en met succes. “We zijn zo blij dat het niet meer afgebroken hoeft te worden. De acties voelden als een revolutie.” In 2023 viert de kampeerstad zijn honderdjarig bestaan.