nr. 0082

Vers Beton

Vers Beton is hét online magazine voor de hard denkende Rotterdammer, die droomt van een eigen-zinnige en eerlijke stad.

Vers Beton is opgericht in 2011 als platform met kritische verhalen over actuele ontwikkelingen in Rotterdam. Tegen alle clichés werd aangeschopt. Dat was soms even wennen.

Hoofdredacteur Eeva Liukku en zakelijk leider Hilde Westerink zijn beiden vanaf het begin betrokken. Eeva: “We hadden het gevoel dat Rotterdam een kritische, onafhankelijke stem in de stad nodig had. We hadden geen businessmodel of strategisch plan. We hadden alleen een manifest, een ambitie. We waren een vrijwilligersclub en werkten in de avonduren aan de keukentafel. In de loop van 2013 kregen we een eerste opdracht van AIR: ‘wow we kunnen er geld mee verdienen’. In dat jaar kreeg Vers Beton ook de aanmoedigingsprijs The Challenge voor vernieuwende journalistieke ideeën. Vers Beton werd daarna een bedrijf.

”Sinds 2017 richt Vers Beton zich ook op onderzoeksjournalistiek. Medewerkers verdiepen zich een aantal maanden in een thema of onderwerp, waar publicaties over diverse onderwerpen uit voortkomen. Naast een vaste redactieraad van twintig schrijvers en een grote schil van flexibele schrijvers is er een beeldredactie van zo’n vijftig personen. Met elkaar creëren ze verhalen die nieuwsgierig maken, vernieuwend zijn en de controverse en ‘het debat’ niet schuwen. Naast eigen content, maakt Vers Beton ook journalistieke en culturele producties voor externe partijen vanuit het cultureel Productiehuis.

Geen website in Nederland beschouwt zo kritisch de lokale politiek als Vers Beton. En dat maakt het platform uniek. “We zijn kritisch uit liefde voor de stad”, aldus de oprichters. “Omdat Rotterdam ons zo aan het hart gaat, zijn we daar zuinig op.”