nr. 0084

CuliNESSE

Wat ooit begon als een buurtfeest, groeide uit tot drie dagen lang feesten én genieten van muziek, gezellig-heid en culinaire hoogstandjes in Nesselande: Culi-NESSE.

Brendo Festen, Robert Bouvé en Mike Petri van Stichting Vivre productions organiseren CuliNESSE. Allen komen uit de omgeving van de Zevenhuizerplas. Brendo en Robert kwamen in 2010 op het idee voor een meerdaags familiefestival in hun woonomgeving. “Want met een gezin met kinderen bezoek je niet zo makkelijk een festival met een tentje”, vertelt Brendo.

De programmering is een mix van professionele artiesten en talenten uit de omgeving. Popschool Ommoord en lokale buurtcentra zijn er ‘vaste leveranciers’. “We begonnen kleinschalig, maar tegenwoordig treden ook acts als Anouk en Guus Meeuwis op. Het is en blijft een buurtfeest. Ook al trekken we nu een veel breder publiek.

In 2022 vierde CuliNESSE haar tienjarig bestaan, twee jaar uitgesteld vanwege corona. Naast de muziek is het culinaire aspect belangrijk. “We houden zelf erg van eten. We vragen restaurants uit de omgeving om te koken. Het eten is daardoor van goede kwaliteit.” Voor de kinderen is er veel (culinair) mini entertainment, denk aan pizza’s maken, taartjes bakken en voor de hele kleintjes zandactiviteiten. Hiervoor wordt ook nauw samengewerkt met huis van de wijk Buurtwerk.

Enthousiasme is het sleutelwoord naar succes. “We hebben meer dan 150 vrijwilligers. Naast de opbouw, waar wij zelf ook aan meewerken, staan er altijd vrijwilli-gers achter de kassa en bar. Dat zijn vrienden van ons. En vrienden van vrienden. Dames en heren die inmiddels in de veertig en vijftig zijn en een biertje staan te tappen. En dat is de kracht van CuliNESSE: het wordt gedragen door bewoners.”