nr. 0085

Straatbarbier

De Straatbarbier knipt daklozen. Zodat ze een stuk eigenwaarde terugkrijgen.

De Straatbarbier is Sjoerd de Vries. Op een dag besluit hij om zijn gevoel te volgen: daklozen aan te bieden hun haar te knippen.

Hij komt op het idee voor de Straatbarbier als hij het verhaal hoort van één van de oprichters van Schorem, een barbier op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Die ging naar Canada om daklozen te knippen. “In Vancouver knippen daar iedere zondag vijf tot vijftien kappers het haar van dak- en thuislozen. Daar is een hele community omheen gegroeid. Dus niet eenmalig knippen, maar echt inpluggen. Dat raakte mij heel erg.
”Affiniteit met de doelgroep heeft hij al. Dat bleek toen hij wel eens meeging naar het werk van zijn vader in de geestelijke gezondheidszorg. “Ik kan goed levelen met mensen die als ‘anders’ worden gezien. Ik herken mezelf daar wel in.

”Hij volgt een kapperscursus en in 2018 geeft hij zijn eerste knipbeurten in Dordrecht en Rotterdam. Als de vraag stijgt besluit hij in januari 2020 full-time te gaan knippen. Als corona uitbreekt moet hij hier noodgedwongen mee stoppen en op zoek gaan naar een baan. Gelukkig neemt het Leger des Heils in Dordrecht hem weer terug in dienst.

”Na de coronaperiode combineert Sjoerd zijn werk als de Straatbarbier met ander werk. Stichting Awesome Rotterdam brengt hem in contact met Stichting Humanitas (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0023). Daar treedt hij in 2022 in dienst. “Zij vroegen mij een salon in te richten. Dat wilde ik met alle liefde doen.” In december 2022 opent de eerste salon in de Steenplaat in Feijenoord. “We knippen de bewoners van Steenplaat en geven ook de armste gezinnen uit de wijk een knipbeurt. Aan uitbreiding wordt hard gewerkt.”