nr. 0090

Zakkenvullers van Bloemhof

Wijkbewoners in Bloemhof zorgen voor een schone singel door plastic en ander zwerfafval uit de singel te vissen. En dat werkt aanstekelijk.

Eveline van Wanrooij is stadsgids in Rotterdam en sinds 2018 oprichter van de Zakkenvullers van Bloemhof. Eveline: “Dankzij Woonstad kreeg ik een woning in Bloemhof. Daar was ik zo dankbaar voor, dat ik iets wilde terugdoen. Ik zag de troep in het water van de singel langs de Lange Hilleweg, je kon gewoon over het water lopen. Ik ben toen in een hoekje van de singel plastic gaan opruimen.

Dat voelde zo goed dat ze dat is blijven doen. Na meerdere zakken gevuld te hebben plaatste ze een oproep op LikejeWijk (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0089). Inmiddels trekt ze regelmatig met een kernteam van ongeveer acht man eropuit, gewapend met grijpstokken en vuilniszakken. “De voorkeur voor een schone natuur is universeel. Iedereen wil dat de troep uit het water verdwijnt”, aldus Eveline.

Medio oktober 2022 zijn er al 381 zakken gevuld en bestaan de nesten in de singel weer bijna helemaal uit natuurlijk materiaal in plaats van afval. Via bewonersinitiatieven hebben de Zakkenvullers van Bloemhof rond de singel natuureducatieborden met informatie over de singeldieren, nieuwe bankjes en een speeltoestel laten plaatsen. Ook zijn er meerdere vierkante meter tegels verwijderd waar bloemen en planten voor in de plaats zijn gekomen.

Sinds november 2022 drijft er een kunstige haaienvin in de singel, gemaakt van gerecycled plastic dat uit het water is gehaald door de Zakkenvullers van Bloemhof. Eveline: “Ik wil het gezicht zijn van opruimen, schoonhouden, positiviteit en een klein stukje beschaving. Op Zuid doen de mensen het zelf. We wonen in de mooiste stad van Nederland. Dan is het toch niet gek dat je af en toe een beetje meehelpt?”