nr. 0091

Sander de Kramer

Sander de Kramer zet zich vol overgave in voor de samenleving. Schrijnende situaties en onmenselijke gebeurtenissen – overal ter wereld – krijgen dankzij hem meer aandacht.

Sander de Kramer studeerde Nederlands. Van 1997 tot 2010 was hij redacteur van de Rotterdamse Daklozenkrant, het tegenwoordige ‘Straatnieuws’. Ook leefde hij een maand lang op straat om te ervaren hoe het was om dakloos te zijn. “Een bizarre periode”, vertelt Sander. “Ik was altijd iedereens vriend en ineens sta je aan de andere kant. Ik heb veel geleerd van die periode. Vanaf toen ging ik voor die mensen staan; extra mijn best doen.

Zijn missie is om meer voor mensen in vaak moeilijke situaties te betekenen én hun (levens)situaties ook aan de kaak te stellen vanuit maatschappelijk perspectief. Voor dak- en thuislozen, maar ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om de jeugd te laten bewegen of voor mensen die een duwtje in de rug nodig hebben. Bijvoorbeeld met de ‘100 van Sander’, een (televisie)programma waarbij hij de uitdaging aan ging om binnen een half jaar minimaal honderd werkgevers te vinden die mensen aan een baan wilden helpen.

In 2007 bezocht Sander de diamant- en goudmijnen in Sierra Leone. Zijn hart brak en hij richtte Sunday Founda-tion op om kansarme kinderen in Afrika een toekomst te bieden. “Ik wil verder waar veel idealisten stoppen. En dat heeft er mee te maken dat ik mijn eigen leven minder belangrijk vind. Ik zet mijn eigen leven op het spel om anderen te helpen. En als het dan een keer ophoudt dan is het dat waard geweest. Als je onrecht ziet dan mag je daar tegen vechten. Als ik het niet doe, dan doet niemand het.”