nr. 0093

Stichting Jarige Job

Ieder kind heeft recht op een verjaardag mét cadeau. Helaas is dat niet in ieder gezin vanzelfsprekend. Stichting Jarige Job zet zich in voor die arme gezinnen en zorgt voor een verjaardagsbox.

Stichting Jarige Job vierde in september 2022 het 12,5-jarig bestaan. Huib Lloyd en zijn partner Barbara Kathmann startten vanuit de locatie van de Voedselbank (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0060) met twaalfhonderd pakketten per jaar.

Inmiddels is het een logistiek bedrijf dat opereert vanuit twee loodsen op het terrein van de van Nelle fabriek met vier betaalde krachten, een team van negentig vrijwilligers en stagiaires. “We maken meer dan honderdduizend boxen per jaar.”De aanleiding voor hun initiatief was dat het duo bij de geboorte van hun eerste kind werd bedolven onder de cadeaus. “We woonden in Spangen, het contrast met de armoede van het huizenblok verderop kon niet groter. We vonden dat we iets moesten doen. Het vieren van een verjaardag is belangrijk, ze hebben iets magisch. Alle kinderen zijn het waard om in het middelpunt van de belangstelling te staan.”

Ze bedachten de verjaardagsbox. In de box zit van alles om er voor kinderen een mooie dag van te maken. Slingers, cadeaus, taart, lekkers, traktaties, eten en drinken. “Door de box lopen kinderen trots het school-plein op. Dát gevoel willen we kinderen meegeven. Veel Rotterdamse bedrijven helpen vrijwillig mee met inpakken, als teambuildingsactiviteit. Per uur worden wel meer dan honderd pakketten samengesteld. Dat geeft een supergoed gevoel.

Subsidies, sponsoring, donaties en samenwerkingen zijn belangrijk voor het succes. “Er is een educatieprogramma, we ‘funraisen’ regelmatig én we organiseren evenementen zoals ‘Daten met je Hart’ voor singles op Valentijnsdag. Wij hebben niet de illusie dat we de armoede oplossen, maar we helpen mensen wél verder.”