nr. 0094

Talentfabriek010

Talentfabriek010 creëert laagdrempelige leerwerkplekken voor mensen zonder werkervaring of opleiding. Het motto: ieder mens is van waarde.  

“We helpen hen te herinneren wat hun kracht is en te ontdekken waar hun talent zit” 

Talentfabriek010 is een impact onderneming met een maatschappelijke doelstelling: mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden om die afstand zelf te verkleinen. Mireille van den Berg, directeur en oprichter: “Voor deze doelgroep is er geen aanbod. Het zijn vaak mensen die heel lang in de bijstand zitten, de taal niet goed spreken, geen opleiding hebben of geen werkervaring hebben. Die mensen hebben daar niet voor gekozen. Wij vinden dat die mensen niet aan de kant mogen staan en creëren randvoorwaarden in een omgeving waarin ze hun talent kunnen ontdekken.”  

Mireille richtte Talentfabriek010 in 2012 op. Ze startte met een naaiatelier in Feijenoord voor zogenaamde nuggers, niet-uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zijn inmiddels drie naaiateliers bijgekomen. Ook is er een cateringbedrijf gestart en een mini-wasserette. In 2014 is daar – speciaal voor de typische zorgvermijder – nog Natuurtalent bijgekomen in Schiebroek, met pluktuinen en stadslandbouw activiteiten.  

Sinds 2015 is er een opleidingstraject in samenwerking met Zadkine: de Talentfabriek010 Academie. Hier kunnen mensen hun mbo-diploma halen en eventueel doorstromen naar een baan of vervolgopleiding.   

Dit alles samen maakt Talentfabriek010 uniek. “We laten zien dat iedereen van waarde is voor de samenleving. Ik geloof dat als mensen succes ervaren, ontdekken ’Hé, ik ben ergens goed in!’, dat dit een doorbraak kan betekenen. Je problemen worden dan even minder belangrijk. Je moet iets hebben om vooruit te kijken. Als je droomt heb je een toekomst. Wij laten mensen net dat stapje nemen.”