nr. 0097

Rotterdams Volkstheater

Het Volkstheater programmeert Rotterdams talent en brengt op verbindende wij ze cultuur naar de Rotterdamse wijken.

Het Rotterdams Volkstheater trekt sinds 1986 met eigen tenten en artiesten door de Rotterdamse wijken. Deze jarenlange tournee is geen doel maar een middel. Op deze manier brengt het Volkstheater cultuur op laagdrempelige wijze naar de wijken en biedt het een podium aan lokaal talent, verenigingen en andere culturele initiatieven uit diezelfde wijken.

Het Rotterdams Volkstheater is voortgekomen uit de behoefte de stadsvernieuwing uit die jaren te vieren met bewoners en om de overlast van de bouwwerkzaamheden goed te maken. Het idee was eenvoudig: een reizend podium, in de vorm van een oude circustent, dat werd aangeboden aan wijken om daar feesten in te laten plaatsvinden. Voor het beheer van die tent werd een stichting opgericht en van daaruit is het Volkstheater gegroeid.

Jan: “Als er een tent staat begint het feest al voor de buurt. In het begin was dat gebaseerd op het oude varieté theater, een geregisseerd uur, een kaartje en je moest een uur lang blijven zitten. Dat was best lastig. Dus ontwikkelden we Wereldcircus, een middagprogramma uit allerlei culturen met 3 tentblokken en daaromheen kleine tentjes met workshops. Dat heeft zeker twaalf jaar door Rotterdam getrokken. Dat was een gaaf programma.”

“De laatste 15 jaar zoomen we met onze programma’s nadrukkelijk in op de wijken waar we staan. Dit levert in iedere wijk totaal verschillende evenementen op zoals Wereld Wijde Wijk, Feestival, Weergaloos Charlois, Crooswijk op Stelten en Werelds Delfshaven. Program-ma’s met muziek, dans, circustheater, poëzie, en wisse-lende workshops. De sfeer is altijd ongedwongen en uitnodigend. De programmering wordt voor 90% aangedragen door actieve bewoners en groepen uit de wijk waar het plaatsvindt. Het zijn evenementen die eigendom zijn van de wijk.”