nr. 0097

Onwijze Moeders

Moeders uit de wij k werken samen met agenten aan een veilige en stabiele toekomst voor hun opgroeiende kinderen. Want Onwij ze moeders willen, net als alle moeders over de hele wereld, het beste voor hun kroost.

In 2009 had de toenmalige wijkagent in Overschie, Dick Glimmerveen, te maken met criminaliteit, straatoverlast en verkoop van drugs door de Overschiese hangjeugd. Marco den Dunnen, inspecteur van politie en destijds werkzaam in Overschie: “We besloten om in gesprek te gaan met de ouders. We nodigden ze uit, maar het gekke was dat alleen de vaders kwamen opdagen en wat onverschillig waren.

Toen een moeder later een bijeenkomst organiseerde, kwamen de moeders wel. Ze vonden dat de politie hun leven en dat van hun kinderen lastig maakte door het uitdelen van boetes. “We besloten gezamenlijk tot een andere werkwijze: de kinderen thuisbrengen als ze in de fout gaan om vervolgens met het kind en de ouders in gesprek te gaan.” Deze aanpak, zonder boete, maar samen een oplossing zoeken in belang van het kind, bleek te werken.

“Een van de moeders uit Overschie, Sahila El Barkany, wilde moeders informeren over zaken die er buitenshuis spelen bij hun opgroeiende kinderen. Ik heb toen voor zeventig moeders een praatje gegeven op een basisschool in Bospolder-Tussendijken, waar Sahila werkt. Zo is Onwijze Moeders ontstaan. Naast Bospolder-Tussendijken wordt het programma ook uitgevoerd in een aantal wijken op Zuid en zelfs buiten Rotterdam.”

“Als agent heb je een gemeenschappelijk belang met de ouders. Je pakt samen een probleem aan en deelt tips met elkaar, zoals bijvoorbeeld informatie over drilrap. Het is geen hulp, het is een samenwerking. Je moet als agent écht van de mensen houden in je wijk want je moet veel tijd investeren. Als je dat doet kan je hier het verschil mee maken. Ik ben er écht trots op!”