nr. 0099

Stichting Pluspunt

Pluspunt Rotterdam is een leer- en werkplaats voor Rotterdammers die een steuntje in de rug nodig hebben. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen er aan hun zelfvertrouwen én de toekomst.

John Bergenhenegouwen, een lokale marktkoopman, richtte Pluspunt Rotterdam op in 2005. Hij raakte ooit zelf door omstandigheden dakloos en kwam terecht in een zorginstelling die hem ongelukkig maakte. Hij verlangde naar een veilige en inspirerende omgeving om actief te werken aan een beter leven. “Dit kan en moét anders”, vond hij en schreef een bedrijfsplan. Zijn droom kwam uit.

John overleed in 2008. Zijn moeder Annie hielp tot 2022 mee als vrijwilliger. De medewerkers van Pluspunt en directeur Erik Sterk zetten het levenswerk van John voort: “Wij stellen mensen in staat om hun vaardigheden en gezondheid te ontwikkelen. Dat lukt vaak beter als zij het gevoel hebben van betekenis te zijn. Deze groep voelt zichzelf tweederangs. Dat vind ik iets om voor te strijden. Wij willen mensen positie geven in de stad.”Pluspunt is vooral bekend van de twee fietswerkplaatsen en het kleurrijke dorp in de binnentuin van een huizen-blok. Ook zijn er hout-, staal-, kook-, kunst-, voedsel- en andere werkplaatsen. Mensen met (een combinatie van) sociale-, psychische-, fi nanciële-, huisvestings- en/of verslavingsproblemen kiezen zelf de activiteit die ze leuk vinden.

Voor de bezoekers is Pluspunt een familie waar mensen echt bij horen. Door mensen ook te laten meewerken met kunstenaars en sociaal ondernemers uit de stad, worden ze gezien en gehoord. Dat werkt als een magneet. “We zijn een spiegel voor de samenleving, maar ook voor de zorg. Veel zorgverleners willen aansluiten”, aldus Erik. Inmiddels werkt Pluspunt Rotterdam samen met vele zorginstellingen en biedt het begeleiding en ondersteuning aan meer dan honderd deelnemers.