Titel foto: Hoek van Holland 

Over Peter de Krom  
“Voor het maken van vrij werk verhuisde ik in 2010 voor vijf jaar terug naar Hoek van Holland. Het is een plek die ik nooit heb begrepen, ondanks 25 jaar ervaring als ‘Hoekenees’. Hoek van Holland is een vergankelijk dorp en lijkt soms te verkeren in een identiteitscrisis. De bewoners voelen zich er vrij, maar zoeken tegelijk naar houvast. Er heerst een ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Alleen, hoe meer men dat nastreeft, hoe gekker het soms lijkt te worden. Door middel van een schetsboek en de daaruit vloeiende projecten leerde ik het dorp in vijf jaar opnieuw kennen. Dit resulteerde in fotoseries die niet alleen iets zeggen over ‘de Hoek’ van Holland maar vooral ook over Nederland.” 

Over de foto 
“Het is een voorbeeld van fotografie tijdens een evenement waarbij je niet let op datgene waar mensen naar kijken, maar op de toeschouwer zelf. Op straat trekt op dit moment Sinterklaas voorbij tijdens de jaarlijkse uittocht. Dit lokt een situatie uit als deze: buren die in hun pyjama naar buiten komen en een mooi moment delen. De foto is echter op zijn best als je eigenlijk niet weet wat er voor hen op straat gebeurt. Dan kan er in ons hoofd als toeschouwer van deze mensen van alles spelen.” 

Buren in Hoek van Holland 
Voor Peter betekent het hebben van buren dat je oog voor elkaar hebt: “Buren in een dorp als Hoek van Holland zijn hechter dan in de stad Rotterdam, waar ik inmiddels woon. Dat heeft zijn voor- maar ook nadelen. In Hoek van Holland heeft men oog voor elkaar, en hierdoor ook sneller zorg. Oplettende buren zorgen voor een hechte gemeenschap waardoor mensen minder snel vereenzamen. Tegelijk kan er ook te veel naar elkaar worden gekeken, wat leidt tot over, in plaats van met elkaar praten. En dat gebeurt soms met een rijke fantasie, versterkt door vooroordelen en leidend tot roddels. In de stad leen ik bij mijn buren zo een pot mayonaise, en praten we over het leven, de wereld, de stad, maar eigenlijk nauwelijks over stadsgenoten. Althans, dat gebeurt wel, maar dan ken ik die mensen niet ook van de supermarkt of sportvereniging. En dat is dan wel zo lekker (anoniem).” 

Meer informatie over Peter de Krom 
Website: www.peterdekrom.com